България е последна в ЕС по трансплантации на органи

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2019 в 15:48 1571 0

Снимка пресцентър

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи, от 28 страни-членки ние сме на 28-о място.

Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международния семинар на тема „Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб“, който се състоя днес в хотел „Маринела“.

Според него потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.

През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, обясни той.
„Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото“, каза Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Освен това ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България. В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, те ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

„В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите“, обясни проф. д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Liv Hospital, Турция.

През този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората. „В Турция имаме същите проблеми като в България с даряването на органи и чакащите за трансплантации са хиляди“, посочи д-р Айше Озкан, координатор за трансплантации на органи към Изследователски център към Университета Istinye.

Тя обяви, че над 23 000 пациенти чакат за трансплантации на бъбреци и 2 500 души за черен дроб. Годишно се извършват 4 000 на бъбреци и 1 500 на черен дроб. В Турция е разрешено кръстосаното донорство. Освен това се правят всички видове трансплантации. Вече има такива на матка, лице, дори и на ръце, подчерта Айше Озкан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови