БАБХ се похвали: Сезонът приключи без нито едно масово натравяне

OFFNews 15 септември 2017 в 13:30 2495 0

Летният сезон приключи без нито едно регистрирано масово хранително отравяне, въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, похвалиха се днес от Българската агенция по безопасност на храните. 

За периода от началото на юни до 10 септември инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Бургас и Добрич са извършили над 4195 проверки. 

В резултат на инспекциите са съставени общо 160 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания.

Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон - възбранени и бракувани са 429,4 кг. месо и месни заготовки, поради изтекъл срок на реализация и без маркировка, 73 кг. млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение, 156 кг. термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг. живи миди без етикет и документи, 97 бр. яйца, 20 кг. сладолед, 25 кг. рибни продукти без етикети. 270 кг. орехи без документи за произход и годност.

Инспекторите са затворили 22 обекта. Основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация - лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене.

Един обект на територията на ОДБХ – Бургас е заличен за системни нарушения и неизпълнение на заповед за спиране експлоатацията на обект.

Други установени несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови