БАБХ състави 2 акта и 41 предписания след проверки в детски кухни и училища

OFFNews 05 октомври 2020 в 16:52 2394 0

Българската агенция по безопасност на храните е съставила два акта и 41 предписания в детски кухни и училища. 

Агенцията е извършила 1644 проверки в цялата страна.

Тези проверки са извършени от началото на учебната година в периода от 14 до 30 септември. 

Проверени са 293 обекта, в които се приготвя храна на място; 637 - в които храната се доставя от фирми за кетъринг; 422 обекта в училищата, регистрирани по Закона за храните - павилиони, лавки и 292 кухни майки.

Издадени са предписания на 14 в училищни столове, 16 в кухни майки и 11 павилиони и лавки. 

Съставени са два акта за административни нарушения, които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма иззети храни.

Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване.

Инспекторите установиха, че във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за извършване на дезинфекция на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие.

"В обособените места за хранене масите са на отстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани. Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки", уточниха от БАБХ. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови