БАБХ започва проверки в детските кухни и училищата

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2020 в 11:51 1186 0

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки в детските кухни и училищни столови бюфети, както и във всички обекти на територията на училищата. Проверките са във връзка с началото на новата учебна година и се провеждат в цялата страна.

Инспекторите ще проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните и правилното им етикетиране.

На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба №8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата.

По време на инспекциите ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, който приготвя и предлага храни в обектите за хранене в училищата.

При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.

Масовите проверки ще продължат до 30 септември. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови