БАБХ: Пилетата в ЕС никога не са третират с хормони

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2014 в 19:11 4885 7

През последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз.

Това обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), позовавайки се на справка в системата RASFF.

„Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпроса използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.“, казаха от БАБХ в официалното си становище.

От Агенцията обясниха, че при мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

„Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо“, обясниха от БАБХ.

Според Агенцията се спекулира, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони: „Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес.“

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 23:53

Иво ви го каза в очите - като искате хубава храна - отивате на село, купувате къща, научавате какво е това мотика и лопата и действате. Мен що не ми растат цици? Щото цяло лято бъхтя на двора, помагам на старците за животинките ама вие докато се тъпчете с гноясали пържоли от кауфланд и си мислите, че нагъвате месо, моята софра лично съм я отгледал и заколил! Ама иначе сте големите граждани и като чуете село ви звучи обидно. Е, на надгробната плоча като ритнете камбаната на 50 от всичката мръсотия, няма да пише къде сте живели...

26.02 2014 в 21:56

Ами, като не ви харесва, беж на село да си гледате сами храната :) За 9 милиарда маймуни не може да има само БИО банани.

26.02 2014 в 21:42

БАХБАБХ, не се правете на паднали от небето! Не става въпрос за хормони като тестостерон или хормон на растежа, а за ксенострогени с каквито са бъкани тъй наречените "смески"! Айде кажете какво има в тях а!? Импотентни институции, никому ненужни!

26.02 2014 в 21:13

Най-вероятно са спрели да ги бръснат, когато са отишли таm

26.02 2014 в 20:41

Може и така да е, но....защо повечето дами, отишли да берат ягоди е Грейт Британа, започват да пълнеят много и да им расте брада и мустаци?
Дали да не е заради хормоните в зеленчуците (храната) :)))).

26.02 2014 в 20:15

Я,стига!Месото,яйцата,млякото и всичко,което се сетите е пълно с всевъзможни гадории от рода на хормони,консерванти,Е-та,трансмазнини,палмово масло и т.н Влизам в магазина и се чудя с какво да нахраня семейството си без да навредя на здравето им.

26.02 2014 в 19:33

Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.“, казаха от БАБХ в официалното си становище.
АБСОЛЮТНА ТОТАЛНА ЛЪЖА. Засрамете се БАБХ.