БАБХ: Пилетата в ЕС никога не са третират с хормони

OFFNews 26 февруари 2014 в 19:11 5769 7

През последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз.

Това обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), позовавайки се на справка в системата RASFF.

„Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпроса използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.“, казаха от БАБХ в официалното си становище.

От Агенцията обясниха, че при мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

„Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо“, обясниха от БАБХ.

Според Агенцията се спекулира, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони: „Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови