Ангелкова нареди спешна проверка на унищожените дюни край Лозенец

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 16:20 4033 1

Снимка btv

По разпореждане на министъра в оставка Николина Ангелкова Министерството на туризма инициира съвместна проверка на ангажираните институции във връзка със сигнала за заравняване на дюни на плажа при къмпинг Оазис. В нея ще се включат представители на РИОСВ - Бургас, областна администрация - Бургас и община Царево.

По-рано днес и окръжната прокуратура в Бургас се е самосезирала по случая.

За унищожените дюни на плаж "Оазис" съобщихме в събота. Няколко дни по-рано местни бяха сигнализирали институциите, но без успех. Едва след като кадрите стигнаха до медиите, бяха назначени няколко проверки, но до момента без съществен резултат.

Предвид нуждата от бързи и координирани действия се инициира съвместната проверка, информират от пресцентъра на туристическото министерство.

От община Царево уточниха пред OFFNews, че днес са изпратили специалисти, които са направили геодезическа снимка на района. Тя е предоставена на РИОСВ – Бургас, областната администрация и Министерството на туризма, за да се направи сравнение със специализираната карта дали става въпрос за дюнни образувания. Кметът Георги Лапчев поясни, че нямат данни за строителство на плажа. На много места по Черноморието пясъкът се заравнява по подобен начин, за да се съхрани за летния сезон. Този случай едва ли е такъв, коментира Лапчев, защото конкретният плаж не е даден под наем или на концесия. Затова сме информирали собственика, добави той:

„А именно – Министерството на туризма. Защото нека не забравяме, че плажовете са изключително държавна собственост и те не са в правомощията на общината“, каза Лапчев.

Съгласно решение на МС за плажът при къмпинг Оазис е организиран конкурс за концесия. Към момента се продава документация и се събират оферти за участие.