Алибегов: Обсъждаме всякакви варианти - от ходене до тоалетна с маска до намаляване на децибелите

OFFNews 23 октомври 2020 в 10:33 6216 0

"Има много стъпки, които още могат да се направят в заведенията. Ние обсъждаме в момента различни модели – от влизане с маска в заведението до масата, след това ако се ходи до тоалетна – пак маска или намаляване на децибелите, за да не е нужно да си викаме (б. р. според проучвания при викане се отделя повече слюнка и заразяването е по-лесно), коментира по Нова телевизия председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

Готови сме на абсолютно всякакви компромиси, които няма да убият бранша. Мисля, че намаляването на капацитета е една много хубава стъпка, посочи той по повод заповедта на здравния министър за осигуряването на 2 кв. м площ за всеки клиент на заведението, с което капацитетът спада с 50%.

Според Алибегов в социалното пространство се наслагва мнението, че "заведенията едва ли не трябва да се затворят подобно на Европа":

"Когато ще оставаме 150-160 хиляди души без работа, ние трябва да сме абсолютни сигурни в здравния ефект. В последните три седмици в Европа, където заведенията не работят, се наблюдава едно голямо нищо като здравен ефект. Числата растат, хората нямат работа, не е ясно бизнесите докога ще издържат там."

Как ще изглеждат новите мерки на практика

Ако говорим за 100 кв метра бар, търговска площ, би трябвало да влязат между 50 и 60 човека. Столчетата на бара са на 1,5 метра. На един бар, ако са били 10 човека, сега ще са 5, обясни шефът на Асоциацията на заведенията.

По думите му браншът е готов да направи абсолютно всичко възможно, за да не се стига до сюжета от март месец.

Ограничаването на работното време не е стъпка, която може да доведе до здравен ефект, смята Алибегов. Това въобще не се обсъжда. "В това няма никаква логика – до 23 часа няма вирус  - след 23 има", посочи той.

По думите на Алибегов няма регистриран болен персонал на заведение и като цяло няма установено нито едно огнище в заведение.

"Това, което искаме от здравното министерство, е по-скоро контрол. Клиентите трябва да осъзнаят, че трябва да спазват дистанция", каза той.

Според него в България в момента няма бранш, който би издържал второ затваряне.

"Със сигурност туризмът и ресторантьорството няма да издържат и даже не смея да прогнозирам какви биха били фалитите. Няма как да се вземат нови помощи, няма откъде да дойде някаква друга помощ, какво ще стане с тези хора?", коментира Ричард Алибегов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови