"Има много стъпки, които още могат да се направят в заведенията. Ние обсъждаме в момента различни модели – от влизане с маска в заведението до масата, след това ако се ходи до тоалетна – пак маска или намаляване на децибелите, за да не е нужно да си викаме (б. р. според проучвания при викане се отделя повече слюнка и заразяването е по-лесно), коментира по Нова телевизия председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.
Готови сме на абсолютно всякакви компромиси, които няма да убият бранша. Мисля, че намаляването на капацитета е една много хубава стъпка, посочи той по повод заповедта на здравния министър за осигуряването на 2 кв. м площ за всеки клиент на заведението, с което капацитетът спада с 50%.
Според Алибегов в социалното пространство се наслагва мнението, че "заведенията едва ли не трябва да се затворят подобно на Европа":
"Когато ще оставаме 150-160 хиляди души без работа, ние трябва да сме абсолютни сигурни в здравния ефект. В последните три седмици в Европа, където заведенията не работят, се наблюдава едно голямо нищо като здравен ефект. Числата растат, хората нямат работа, не е ясно бизнесите докога ще издържат там."
Как ще изглеждат новите мерки на практика
Ако говорим за 100 кв метра бар, търговска площ, би трябвало да влязат между 50 и 60 човека. Столчетата на бара са на 1,5 метра. На един бар, ако са били 10 човека, сега ще са 5, обясни шефът на Асоциацията на заведенията.
По думите му браншът е готов да направи абсолютно всичко възможно, за да не се стига до сюжета от март месец.
Ограничаването на работното време не е стъпка, която може да доведе до здравен ефект, смята Алибегов. Това въобще не се обсъжда. "В това няма никаква логика – до 23 часа няма вирус - след 23 има", посочи той.
По думите на Алибегов няма регистриран болен персонал на заведение и като цяло няма установено нито едно огнище в заведение.
"Това, което искаме от здравното министерство, е по-скоро контрол. Клиентите трябва да осъзнаят, че трябва да спазват дистанция", каза той.
Според него в България в момента няма бранш, който би издържал второ затваряне.
"Със сигурност туризмът и ресторантьорството няма да издържат и даже не смея да прогнозирам какви биха били фалитите. Няма как да се вземат нови помощи, няма откъде да дойде някаква друга помощ, какво ще стане с тези хора?", коментира Ричард Алибегов.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)