Пловдив затяга COVID мерките в нощните клубове и ресторантите (Обновена)

OFFNews 22 октомври 2020 в 10:58 3528 0

Пловдив затяга мерките срещу разпространяването на коронавируса. Нощните клубове и ресторантите ще работят с намален капацитет на 50%, съобщи пред бТВ областният управител на Пловдив Дани Каназирева. 

Според нея това ще предотврати струпванията на входовете. Охранителните фирми към клубовете ще се грижат да има дистанция между посетителите. 

"Голяма част от заведенията поеха ангажимент да инсталират и термокамери", каза още Каназирева. 

На масите няма да се настаняват повече от шестима души и на дистанция по-малка от 1,5 метра. 

Каназирева каза още, че има добра комуникация и диалог с Асоциацията на ресторантьорите и на заведенията, както и със собствениците на нощни заведения. 

"Те осъзнават, че ситуацията се усложнява и следва да се вземат мерки на територията на нашия регион", коментира областният управител на Пловдив. 

Иван Достинов, собственик на заведение в Пловдив заяви, че всички необходими мерки са взети. 

"Има дезинфектанти, тоалетните се почистват на всеки час. Доста маси махнахме, останалите ги разредихме. Това доведе до голям отлив на клиенти, заради страха и цялата тази ситуация, хората спряха да идват. Намаля и оборотът с 50-60%", коментира той.

Проверки са започнали и в хипермаркетите и градския транспорт.

"След като започнаха проверките, много от хората започнаха да спазват и мерките. Последните два дни от МВР 436 лица са проверени. 311 са предупредителните протоколи, които са връчени и 10 акта. Продължаваме с проверките, защото считаме, че безкомпромисно, особено за предпазните средства и носенето на маски, трябва да се спазва, тъй като виждате всеки ден, че скачат положителните проби", допълни Каназирева.

Проверки ще има и по нощните клубове.

Вчера кметът на Пловдив Здравко Димитров предложи да отпадне заплащането на таксата за маси на открито. Проектът на решение бе коментиран на среща на кмета с представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

"Целта е Община Пловдив отново да подпомогне местния бизнес и повторно да въведе тази мярка, която действаше в периода на извънредното положение до преди няколко месеца", посочи вчера Димитров.

Междувременно с 49 гласа "за" общинските съветници приеха предложението на Димитров за отпадането на таксата за тротоарното право в рамките на три месеца, предаде БНР.

От тази мярка ще се възползват заведенията с маси на открито, пазари, тържища, панаири и други преместваеми търговски обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !