Заведенията остават отворени. Разреждат клиентите, компаниите няма да се смесват

Янка Петкова 22 октомври 2020 в 17:37 5483 0

Няма да има затваряне на заведенията, със заповед на здравния министър от полунощ на 22 октомври се намалява наполовина капацитетът на местата, които могат да бъдат заети. Отстоянието на всеки посетител трябва да бъде 2 кв. м. Това съобщи след срещата си с представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията министър Ангелов.

Той уточни, че решението за новата мярка е взето "след дълъг и конструктивен разговор". По думите на Ангелов с увеличаването на дистанцията между посетителите ще се постигне "прекъсване на епидемиологичната верига на предаване на заболяването". Ще се следи и да не се смесват компаниите по време на пребиваване в нощните заведения.

Здравният министър съобщи още, че идния вторник ще се проведе среща на представителите на бранша, след която се очаква да бъдат предприети нови противоепидемични мерки.

Според Ричард Алибегов от Сдружението на заведенията в България браншът няма да издържи още едно затваряне, както това се случва в останалите страни в Европа. По негови наблюдения въпреки спирането на работата им там разпространението на заболяването не е спряло да се покачва, което означавало, че не заведенията са източник на заразата. Той коментира, че дори заведението да спазва мерките, много трудно е клиентите да бъдат убедени да го правят.

"Казано е, че повече от 4 човека на една маса не могат да се настанят, но идват компании с по 6-8 души, които имат претенции да са заедно", обясни трудностите на колегите си Алибегов.

На същото мнение бе и колегата му Евгени Забунов от Българската асоциация на заведенията, който заяви, че всички необходими мерки са предприети и персоналът се придържа към тях.

"Нашата работа е да осигурим необходимите условия, контролът по спазването на мерките е работа на държавните органи", обясни той.

Здравният министър увери, че контролът ще бъде засилен:

"И в момента РЗИ обикалят почти всички заведения в столицата и страната, всички проверки завършват с предписания и санкции. При нарушение след предписание следва глоба, след това затваряне за 3 дни, затваряне за 14 дни, няма да има компромис за никого, залогът е животът на всички", каза Ангелов и допълни - "Ако 90% от заведенията спазват мерките ще постигнем ефект, другите ще ги затваряме, ако се налага."

Охраната на кубовете ще следи за спазването на дистанцията между хората, проверките ще се извършват и нощем, увери министърът и призова:

"Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи, нека имаме активно гражданско общество."

Той коментира и ситуацията с недостига на медици за първа линия и обясни, че голяма част от специалистите в извънболничната помощ всъщност са лекари , напуснали болниците.

"Колегите в лечебните заведения се чувстват предадени. Тези лекари са си тръгнали оттам, не можем да ги задължим да се върнат, затова казах, че ще се проведат разговори и ще предложим вариант за сключване на договори с идеята да вземат по няколко дежурства", обясни Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови