Агенцията по заетостта вече приема заявления за ваучери за обучения

OFFNews 21 декември 2023 в 14:05 10818 0

АЗ

Снимка OFFNews/архив

АЗ

От днес Агенция по заетостта започна прием на заявления за обучение с ваучери за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност. Обучението ще бъде финансирано по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В него могат да се включат безработни и заети лица, като фокусът ще бъде върху хората в неравностойно положение, тези без дигитална грамотност, от ромски произход, с ниско равнище на образование, с ниски/или без дигитални умения, по-възрастни лица и други.

Обучението може да е в присъствена и дистанционна форма, като се предвижда изплащане на стипендии и средства за транспорт единствено за безработните, когато са в дневна присъствена форма.

Обучението ще се извършва по учебна програма, утвърдена от министъра на труда и социалната политика. Продължителността ще бъде не по-малко от 55 учебни часа за базово равнище и не по-малко от 45 учебни часа за средно равнище.

Един обучаващ се има право да получи един ваучер за обучение за придобиване на базово и един ваучер за средно ниво на цифрова компетентност, като придобиването на средно равнище на дигитални умения ще става след придобито базово равнище.

Всеки, който желае да кандидатства за получаване на ваучер за обучение, трябва да попълни електронно заявление, което може да бъде види тук

В заявлението за участие хората трябва да попълнят всички задължителни полета, да изберат предпочитаното от тях обучение, предпочитания доставчик, форма, място и адрес.

След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи информация на имейл за номера, под който е регистриран в системата на Агенция по заетостта. При одобрение ще бъде издаден електронен ваучер за обучението, а при неодобрение – ще получи отговор с мотивите.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обучението с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша