Quantcast

2 млн. без здравни осигуровки, болниците - с 3 пъти по-големи дългове

Последна промяна на 11 септември 2013 в 11:26 2469 3

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Здравеопазването е във вакуум. 2 милиона българи не плащат здравни осигуровки, а дълговете на болниците растат. Само за последните 4 години те са нараснали три пъти, заяви здравният министър Таня Андреева в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

1 милион от длъжниците са български граждани, които живеят в чужбина. Около 400 000 са социално слаби, които не могат да плащат, още около 230-250 000 не желаят да се осигуряват здравно, посочи министърът.

Вече се разработва оздравителен план за погасяването на дълговете на лечебните заведения, допълни тя и отбеляза, че „най-добре работещите болници са най-задлъжнели”.

По думите й броят на болниците няма да бъде просто намален, защото министърът и екипът й са решили.

Болниците трябва да отговарят на условия, които защитават интереса на пациентите”, смята министърът. В тях трябва да има достатъчно кадрови потенциал, достатъчно апаратура, а в момента в няколко болници странствали дипломи на някои доктори, но физически те работят в една или две болници.

„Факт е, че ГЕРБ допуснаха роене на болници, абсолютно безконтролно, независимо от това трябва или не трябва да ги имаме на определени места. За десет години имаме 100 допълнителни болници – това са 100 допълнителни договорени партньора на касата”, обясни министър Андреева. 

По отношение на спешната помощ почти сме готови с концепцията. Едната посока, в която работим, е нормативно определяне на специализациите на работещите в спешната помощ, защото проблемът не е само фианансов. Сега те нямат възможност да специализират. С промени в наредба 34 въвеждаме квоти за специализации на колегите в спешната помощ. Увеличение на заплатите в спешната и психиатричната помощ, както и в кръвните центрове ще има през следващата година, обеща Андреева. 

Плановете са доходите на работещите в Спешна помощ да се вдигнат с 10% Заплатите на работещите в психиатриите ще се вдигнат с 20%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2013 в 18:24

Един милион българи (по думите на министърката) трайно живеят в чужбина. По закон, който е по-малко от 180 дни в страната не дължи здравни осигуровки. За да го докаже, обаче, трябва да взима удостоверение от МВР -т.е. да изпълнява ролята на куриер между две държавни ведомства. Защо ? Тези българи, които не идват с години в България или идват за 10-15 деня не трябва да се водят на отчет. Те не ползват услугите на Здравната каса. Обратно, който не иска да се осигурява, а да си плаща при необходимост от лечение, как може да бъде задължаван да внася осигуровки! Парадокс. Има социално слаби - да. Или държавата, за сметка на всички, ще ги поеме за лечение или някакви благотворителни организации. Циганите си имат такива, дори вече се появи и тяхна партия, основана от доста заможни "барони". Да не забравяме, че от казаното до тука, не се засягат децата, инвалидите и хронично болните - те по закон не внасят осигуровки и не плащат 3 лева при посещение на семейния лекар или за престоя си болница. Всичко това е известно на Министърката и остава да го приложи.

11.09 2013 в 12:39

Не разбирам, защо броят 1 000 000 българи живеещи в чужбина, като длъжници. Нима те трябва да са спонсори на българската здравна система?

11.09 2013 в 12:07

Да се закрият болниците и поликлиниките, за да може д асе ходи само в държавните в които чакането е средно от 2 до 4ч .. ако сте късметлии... кухо парче и само дебилни промени. Да им имм реформите. А тия 2милиона без осигуровки ... без коментар.