8 кандидати се надпреварват да доставят 9600 машини за гласуване

OFFNews 08 декември 2020 в 16:07 2434 0

Снимка БГНЕС

Общо 8 са кандидатите с подадени заявления за участие в обществената поръчка за машините за предстоящите догодина избори, съобщиха от Централната избирателна комисия

Поръчката е за 9600 устройства на стойност 36 000 000 лв. без ДДС. 

Сред претендентите са фирмите "ЛЕКС.БГ" ЕАД, "СИЕЛА НОРМА" АД, "ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП" АД, "КОНТРАКС" АД, "ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП" ЕООД, "Български машини за гласуване" ДЗЗД и физическите лица Михаил Вишанин и Иван Иванов. 

През 2019 г. на европейските избори с машини под наем бяха снабдени 3000 избирателни секции, а в обществената поръчка участваха претендентите - "СИЕЛА НОРМА" АД, "ЛЕКС.БГ" ЕАД и "Българските машини за гласуване" ЕООД. Търгът бе спечелен от "СИЕЛА НОРМА" АД. 

Oбществена поръчка включва "Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика."

Изисква се и "осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване". 

Машините трябва да бъдат доставени не по-късно от 50 дни преди изборния ден (28 март). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови