70 години от нахлуването на Червената армия в България (видео)

Симона Костадинова 08 септември 2014 в 13:39 13900 23

Днес се навършват 70 години от нахлуването на Червената армия на територията на тогавашното Царство България по време на Втората световна война.

На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България, като целта е окупация и включването на страната ни в съветската сфера на влияние.

Въпреки това правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия на 8 септември 1944 г.

На същия ден войските на съветския Трети украински фронт под командването на маршал Фьодор Толбухин нахлуват в България откъм Румъния. Черноморският флот на СССР навлиза на територията на България през морската граница. Така са окупирани градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. 

В дома на Кимон Георгиев се събират членовете на Националния комитет на Отечествения фронт и определят състава на правителството след преврата, който се готви срещу управляващите.

По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива на настъпващата Червена армия. 

В нощта на 8 срещу 9 септември - по време на съветското настъпление - офицери, лоялни на политическия кръг „Звено“, превземат Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други ключови сгради в София.

Муравиев е свален от власт на следващия ден - с Деветосептемврийския преврат, а властта в страната вече е на БКП и Отечествения фронт.

Георгиев става министър-председател на страната и като такъв незабавно подписва примирие със Съветския съюз.

На 9 септември, когато войските на СССР са в страната, всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България.

Операцията по нахлуването на Съветските войски в страната продължава до 10 септември.

След тези събития настъпва генерална политическа, икономическа и социална промяна в българското общество, а страната остава под съветско влияние дълги години.

Днешната дата не се отбелязва по никакъв начин, откакто Тодор Живков бе свален от власт, което се случи на 10 ноември 1989 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!