70 години от нахлуването на Червената армия в България (видео)

Симона Костадинова Последна промяна на 08 септември 2014 в 13:39 12095 23

Днес се навършват 70 години от нахлуването на Червената армия на територията на тогавашното Царство България по време на Втората световна война.

На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България, като целта е окупация и включването на страната ни в съветската сфера на влияние.

Въпреки това правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия на 8 септември 1944 г.

На същия ден войските на съветския Трети украински фронт под командването на маршал Фьодор Толбухин нахлуват в България откъм Румъния. Черноморският флот на СССР навлиза на територията на България през морската граница. Така са окупирани градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. 

В дома на Кимон Георгиев се събират членовете на Националния комитет на Отечествения фронт и определят състава на правителството след преврата, който се готви срещу управляващите.

По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива на настъпващата Червена армия. 

В нощта на 8 срещу 9 септември - по време на съветското настъпление - офицери, лоялни на политическия кръг „Звено“, превземат Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други ключови сгради в София.

Муравиев е свален от власт на следващия ден - с Деветосептемврийския преврат, а властта в страната вече е на БКП и Отечествения фронт.

Георгиев става министър-председател на страната и като такъв незабавно подписва примирие със Съветския съюз.

На 9 септември, когато войските на СССР са в страната, всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България.

Операцията по нахлуването на Съветските войски в страната продължава до 10 септември.

След тези събития настъпва генерална политическа, икономическа и социална промяна в българското общество, а страната остава под съветско влияние дълги години.

Днешната дата не се отбелязва по никакъв начин, откакто Тодор Живков бе свален от власт, което се случи на 10 ноември 1989 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2014 в 04:16

Чети повече истоpията, ако не те устройват резутлатите от изхода на Втората световна война порблема си е твой и може да го решиш като се телепортираш с машина на времето в друго измерение на пространство/времето или като се гръмнеш.

08.09 2014 в 18:29

Argo аз съм бил и тогава където трябва, и сега съм. А ти не си бил никъде и сега не си очевидно - ти дори не успяваш да проследиш 5 коментара в онлайн вестник на кръст, а на твоя глас разчитаме да избере хора дето да ни управляват... дееба късмета дееба такъв прост народ да се падне на такава хубава държава...

08.09 2014 в 17:35

До Argo

Ти и сега си си неориентиран, както през 97-а, но тъжното е, че вече не си младеж. И вземи си смени ника на Agro, по-ще ти приляга.

08.09 2014 в 17:20

Това е черна дата в българската история.Имало е,има и ще има хора,които я отбелязват като такава.За жалост това рядко стига до медиите.Те продават това,което се търрси и манипулират само тези,които са податливи.От всички нас зависи това да се промени.

08.09 2014 в 16:19

Ами..89-та бях 8-ми клас. 97-ма бях неориентиран младеж, тъкмо излязъл от една малоумна казарма. Та, на мен пиленцето, отчасти ми е простено.

Ами ти, де беше бе дърта кокошко, през тези години и какво прави, м?

08.09 2014 в 15:53

Професоре, аз съм мюсулманин. Не съм, като онези ненормални. Но, заради тебе мога и да стана. С голямо удоволствие, бих ти резнал тиквата, и то с обратното на ножа...

Анонимни хора няма, нали знаеш? Все някой ще те посочи с пръст..Няма и маска да си сложа даже..

08.09 2014 в 15:47

Малко x-че, ние Българите, какви сме, не ти влиза в гзо. Еби си майката руска и си пиши в блядските форуми.

08.09 2014 в 15:46

Еми дайте и тогава и снимка на Тиквоча отпреди 10 ноемри с милиционерска униформа. И той е бил верен син на Партията. Сигурно е марширувал пред мавзолея на Георги Димитров на днешния голям празник. Пък и беше дори охранител на ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР другаря Тодор Живков.

А тетка шашева нали беше партийна секретарка, и тя трябва да празнува, народната власт ѝ даде образование в ПУЦ. Изобщо комунетата да не се спотайват, особено от Първа Частна Банкянска.

Пак сме на власт, другари!

08.09 2014 в 15:39

Това, че Русия е черна в историята на България не означава, че Запада не е. Вие българите сте много просто двуполюсно племе - или едното, или другото. Докато разсъждавате така, ще ви ебат ту от едната, ту от другата страна, ту докато ви ебат, ще правите и кавали на срещуположната!

08.09 2014 в 15:37

Продължете статията! Напишете за черните могили на централните гробища, за изравянето на ковчега на Борис в Рилския Манастир... Малко ли гадости са правили тия боклуци...