55% от българите оценяват положително Тодор Живков

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 13:09 15922 90

Тодор Живков

55% от българите дават положителни оценки на Тодор Живков. Това сочи проучване на Алфа рисърч, което е част от инициативата „25 години свободна България“.

Проучването е проведено сред 1200 българи над 16-годишна възраст.

25% от българите оценяват негативно Живков, а 20% не могат да преценят, показват още данните от проучването.
За сравнение, изследване на НЦИОМ от 1991 г. показва, че само 16% от българите са имали положителни оценки за Тодор Живков, а 76% - отрицателни.

Цели 94% от българите между 16 и 30 години заявяват, че не се чувстват абсолютно запознати с този период, а 46% от пълнолетните българи казват, че са слабо запознати с него.

68% от българите между 16 и 30 години не знаят коя е Маргарет Тачър, 58% не знаят кой е Хелмут Кол, а 71% - Александър Солженицин.

Оценката за периода е пренаписана. Причините за това може да са в липсата на политически дебат, в антигероите на Прехода, случилото се след Прехода и т.н., посочи Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“, която представи резултатите от проучването.

На въпрос за ключовите събития през 80-те години на миналия век най-много хора са посочили аварията в Чернобил през 1986 г., а на второ място – свалянето на Тодор Живков.

Ако хората помнят Чернобил, а са пренаписали оценката си за Живков, това значи, че тези две реалности живеят в два паралелни свята, без никаква връзка помежду им. Не знам кой си спомня за скритата информация за облака след аварията. Играта с човешкия живот и здраве е едно от най-жестоките неща от този период, но пренаписаната оценка говори за липсващите връзки, коментира Димитрова.

Хората с леви убеждения свързват епохата на социализма с определения като „спокойствие“, „работа за всички“, „благоденствие“, „сигурност“. Това, което ги тревожи в периода е Възродителния процес.

Хората с десни убеждения пък описват периода с „ограничения“, „безправие“, „деспотизъм“, „диктатура“, „утопия“. Те все пак определят като успехи на периода достъпното здравеопазване и достиженията в образованието.

Участниците в проучването се обединяват в това, че сред очакванията за Прехода са се изпълнили отварянето на граници и свободното пътуване, връщането на собствеността и повече права и свободи.

В същото време обаче не са се осъществили очакванията за върховенството на закона, повишаването на благосъстоянието и осигуряването на нови работни места.

50% от анкетираните посочват, че Преходът е бил неуспешен. 29% казват, че са загубили от него в личен план, а 6% - са спечелили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2014 в 04:01

"Безплатното здравеопазване" беше доста примитивно. Къде се лекуваха избраните другари? Знаете ли каква беше лазликата между правителствена болница и болницата в Сомовит? Аз знам - 30 години от живота ми преминаха в болници.

12.11 2014 в 12:02

Какъв чудесен пример за оксиморон - "професор" + "балкански" :)

Като чета КОМУНтарите се сетих за Адам Михник: "Най-лошото на комунизма е онова, което идва след него"

10.11 2014 в 23:01

Малкия Кацко, не може да живее в капитализма, понеже емързелив народа, а не, щото има (пиянска, вярно) душа. И съм съгласен да питат, ама да махнат от питането хора с един крак в гроба. Ще се учудиш, че тъпаците не са толкова много и основно искат да са нещо на ЕС, пък било в момента член...

10.11 2014 в 12:51

На този "велик вожд" и на останалите на които знаехме имената преди 10.11.1989 дадоха всичко 2-3 поколения,за да им построим "развития социализъм".Сега вече 25 години знаем имената и на тези за които правим демокрацията.Като погледнем дори бегло,се оказва,че първите са роднини или много близки с вторите.

10.11 2014 в 12:50

Благодаря на селяните, които в ужасните дни на терор са помагали на заточени софиянци да оцелеят и да отгледат дечицата си !
За съжаление дисидентите не очакваха, че ще има отмъщение за добрината .
Според мен ужасната бедност по българските села е за да отврати внуците на добри хора от делата на граждани, спасени по български села и малки градчета.
Помислете !
Дано десни политици се сетят да благодарят на селяните за спасението на родителите си ...
http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=23696

10.11 2014 в 10:27

Ей-й-й-йййййй и нъ умрело ли зе да кълнеш бий-й-ййй?

Верно ни си саму идин мръсин долин и гадин ивреин!

Ти си НИУБИКНУВЕН мелез кат повичуту български роми. никъв ивреин ни си. мелез между свиня, мравояд и лалугер.
Мравосвингер.

Да мъ звинят нъл ромити, най-вечи котлинскити и лукувудскити.
Ну дъ знаш - ибани ни съ фантазиръ. Не. Утваргай калиндара и загради там дататъ и почвъй дъ бруиш. Нема дъй черну, гаранця!

10.11 2014 в 10:19

:) Радвам се, че отпускаш напрежението с фантазии пък били те и малко странни :)

сигурно очакваш с нетърпение момента в който ще се гушнеш между тошо живков и мара малеева на алея 10 в централните гробища

10.11 2014 в 10:15

Придставяш ли си, слид теа "устни проби" къ тъ целива у устата, а?

Аха-ха-Аха-ххххх!

10.11 2014 в 09:55

до GFR-то
пиленце, я верно си извади и главата от лайната щото съвсем спря да ти се разбира. направи малко усилие :)