400 полицаи и военни и 50 машини проведоха учение на границата (видео и снимки)

OFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 15:38 6233 9

1/1

Снимка МВР

Вертолет „Кугар“.

"Изключително съм доволен, че за кратко време след промяната на Закона за въоръжените сили бе организирано и проведено това учение. То показа много добра стиковка между МВР и Българската армия", заяви премиерът след приключване на първото по рода си съвместно учение „Граница 2016“.

Основната цел на учението беше в реална ситуация да видим разположението на силите – как се изпълняват основните задачи, и най-важното - как координираме усилията между армията, националната полиция, гранична полиция и жандармерията", посочи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В проведеното днес учение „Граница 2016“ участваха близо 400 полицаи и военнослужещи и 50 единици специализирана техника, сред които: „Хамър“, специализирани автомобили на дирекция „Жандармерия“, два вертолета „Кугар“, термовизионна система, реанимобил.

Съвместен оперативен щаб под ръководството на главен комисар Антонио Ангелов – директор на ГД „Гранична полиция“, насочваше съвместните действия на полицаите, военнослужещите и БЧК по предварителен сценарий.

Граничен пост за наблюдение докладва за нарушения в наблюдаваните зони и участъци – група се движи от съседна територия към нашата граница. Незаконно преминаващата група е спряна на линията на границата от съвместните патрули на МВР и МО. Забелязват се признаци на повишаване на напрежението на част от групата. По разпореждане, служители на дирекция „Жандармерия” изграждат кордон и блокират незаконно преминалата група, напрежението ескалира. Следва предупреждение за действия от правоприлагащите органи по овладяване на ситуацията.

Обстановката се усложнява, въвежда се втори кордон от служители на въоръжените сили. Лицата започват да хвърлят различни предмети, правят опит да преодолеят кордона. Следва предупреждение за прекратяване нарушаването на обществения ред. Служител от кордона докладва за ранен униформен. Започва спасителна операция, в която се включва и вертолет „Кугър“ - член на спасителния екип, както и носилка се спускат до определената за целта площадка, пострадалият е изтеглен на борда на вертолета и предаден след кратък полет на екип на ВМА. Реанимобил го транспортира до МБАЛ. Същевременно при съвместните координирани действия, служителите на МВР и МО не допускат незаконното преминаване на групата от чужденци.

Учението наблюдаваха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, представители на местната власт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2016 в 10:58

Колко вертолета остананаха в резерв?
Колко "стингера" има в Бг?

06.03 2016 в 10:03

Дори ако има доброволческа организация да помага за справяне с бежанската вълна в Гърция .....

06.03 2016 в 10:02

Интересното е дали можем да помогнем на Гърция с палатки, фургони и дрехи за бежанците. Храна предполагам Гърците имат. Ама все пак при тях става най-тежко положението, докато не се затвори европейската граница.

06.03 2016 в 08:45

...и двата хеликоптера :)

05.03 2016 в 20:14

ТОЯ ИДИОТ СЪСИПА И МАЛКОТО КОЕТО БЕШЕ ОСТАНАЛО ОТ БЪЛГАРСКАТА " АРМИЯ"..ТАЯ ДЕБЕЛОГЪЗА ПРОСТА КРАТУНА Е ПОЗОРА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕКОВЕ!

05.03 2016 в 18:32

Браво, невиждан успех, една рота се разхождала един час на чист въздух в колона по двама, хванати за ръчица (нищо гейско), боже, поредната симулация, ами по-добре разиграйте ситуацията на някой компютър, има по-интересни игри и по-евтино ще легне, а между другото КОЙ плаща за този излет (имаше ли и кетъринг) на 400 - те шапкари и дано няма жертви при това тежко и голямо учение.

05.03 2016 в 18:10

„400 военни, полицаи и граничари провели едночасово учение на ГКПП Кулата за отработване на ситуации свързани с мигрантската криза„

Докъде е стигнало падението на сегашната власт и отчаяните напъни за PR!
400 служители тренирали 1 час!
Жалка картинка на една жалка клика, заложила сигурността на държавата срещу еврогейско одобрение.

05.03 2016 в 17:26

Проблемът на подобни учения е че са ,,подготвени", а не са ,,изненадващи" Я да видим ако примерно след 2 седмици, сряда в 14:34 мин се нареди до 2 часа да се затвори границата, да се вдигне под тревога и т.н. дали ще се получи нещо???? Още повече като видях ,,агресията" у мигрантите, то даже много са им казали да ги ,,поклащат". Това мероприятие от всякъде лъха на ,,за пред медиите". Време е в България не всичко да е ,,за пред медиите" а реално да се променя и действа. Ами ако това не е на КПП, а на 30-40 км от него???? В Балкана или в полето ???

05.03 2016 в 16:14

Поради тази причина ли нямаше осигурен вертолет за спешна медицинска помощ на Шипка а трябваше линейка да се качва до там ?