Борисов: Ако изпратя ГДБОП и ДАНС в Гърция, за един ден ще приключат с трафикантите им

OFFNews 05 март 2016 в 13:16 8450 26

Снимка БГНЕС

"Няма ден да не задържаме нелегални мигранти, по-точно трафикантите им. Няма ден. С Турция работим в много добра координация и знаете позицията ми – ние не искаме да оставим Гърция, нашите съседи, нашите приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива. Искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва. Ако искат, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще им приключат с трафикантите".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на съвместното учение на военните и полицаите на границата. 

Учението беше разпоредено от Борисов преди дни, за да се координират действията между Министерството на отбраната, МВР и БЧК във връзка с увеличаващия се бежански поток и напрежението на гръцко-македонската граница.

Заради учението движението на ГКПП "Кулата" беше спряно за около час. 

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция. Над 400 души от армията, жандармерията и полицията са дислоцирани на границата, посочи Борисов. 

Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра от тук вървят за наше най-голямо съжаление. Проиграни са местата, диги и всички възможни места, където могат да заобикалят, а говорим за нелегалните мигранти, допълни премиерът.

Той подчерта, че на престоящата среща между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция ще защити отново позицията си за начините, по които да бъдат пропускани мигрантите.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова допълни, че служителите на ведомствата имат пълна готовност да реагират дори и при най-тежката възможна ситуация за нелегално преминаване на българската граница. 

Това, което видяхме в рамките на 1 час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на нашите служители, каза тя.

В обучението участваха 50 бойни единици, сред които 2 хеликоптера, джипове с висока проходимост, бронирани машини тип "Пустинна котка", жандармерия, пожарна и линейки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!