Борисов разпореди на Ненчев да изпълнява "Тунджа 200"

Юлиан Христов Последна промяна на 02 март 2016 в 12:42 14327 14

Борисов разпореди на Ненчев да изпълнява

Снимка БГНЕС, архив

Армията да бъде вдигната под тревога за действие при извънредна ситуация на границата. Това поиска премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството в сряда, става ясно от публикуваната стенограма. Министърът на отбраната Николай Ненчев заявява, че има планирано учение за действие по границата. 

Борисов призовава двамата министри "днес-утре" да направят съвместно учение по границите с Гърция и Македония. "Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията..", обяснява Борисов. 

По думите му населението "надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало". Борисов мобилизира и външния министър Даниел Митов, който трябва да има отговорност по изпълнението на връщане на нелегално преминали границата имигранти. Борисов разпорежда и на финансовия министър да бъде в готовност, за да отпуска средства, ако това се наложи. 

Пълен текст на публикуваната на сайта на МС стенограма: 

Точка 14
Проект на Решение за одобряване проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на отбраната на Република Естония, Министерството на отбраната на Република Латвия, Министерството на националната отбрана на Република Литва, министъра на националната отбрана на Република Полша, Министерството на националната отбрана на Румъния и Върховния щаб на съюзническите сили на Европа (SHAPE) относно щабните елементи за интегриране на силите на НАТО (NFIU)

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.
***
В този ред на мисли, министърът има подкрепата ми по спирането на тези поръчки за автомобилите. Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото може и да се правят от администрациите тези поръчки, но накрая всичко се връща при вас и при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се прави по-добре.
Освен това, с министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията…
НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Планирано е.
БОЙКО БОРИСОВ: Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат.
Външния министър включете, защото с Гърция имаме реадмисия. Сиреч – тези, които влязат нелегално, извън КПП-ата (това сме го заявили като позиция в Брюксел с външния министър, не е някаква новост) имаме право и споразумение да ги върнем и на Гърция, а и на Турция. Не можем да не им изкажем нашата благодарност, заявили са, включително и Турция, въпреки липсата на споразумение…
ДАНИЕЛ МИТОВ: Има едно от 1967 година…
БОЙКО БОРИСОВ: Прекрасно. Щом сте открили от 1967 година споразумение, можем да връщаме и за Турция. Така че, максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние самите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност.
Финансовият министър по тези теми да бъде в готовност – където трябва нещо, да се помогне. Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат. Но, днес-утре, използвайте времето и го направете! Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение.
Разбира се, не съм и за политиката, която води Орбан – да затваря самостоятелно всички граници, независимо, че сме в прекрасни отношения. Но народът иска да е сигурен, че сме направили всичко по тази тема и сме там. Така че, след като свършим, останете, използвайте тримата времето и го координирайте, планирайте. Празниците са добро време за такива мероприятия. Така че – действайте!

_____

* Тунджа 200 е команда за покриване по тревога на държавната граница. Обществена тайна е, че една от любимите песни на премиера е "Батальонът се строява" на дуо Южен вятър от 1997 г., в която се споменава въпросната команда, бел. ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2016 в 07:32

Оффнюз,
какъв южен вятър през 1997, бе?
Песента е стар казармен фолклор от десетилетия. Български текст върху популярно унгарско парче.

02.03 2016 в 17:29

@masteryoda я марш обратно в обора ве, цървул!

02.03 2016 в 16:27

Шайка некадърни малоумници в това правителство, де да имаше един един истински генерал или професор, а не ДС измислени герои, че да направи едно учение как се свалят от власт червени, продажни подлезурковци, крадци, мародери, престъпници и мутри изпълзели във властта като гниди на чело.

02.03 2016 в 16:25

Пак изместиха фокуса от проваленото разследване на КТБ. 6 месеца се мотат с готов доклад вместо да го дадат в прокуратурата.

Мисля че и на идиотите им стана ясно че Бойко е от ДПС и има дейно участие в източването на ктб. Сценарият изисквal временно герp да са в опозиция за да могат поне още мандат после да крадат, докато изхабените за реални избиратели бкп и дпс съберат негативите около надутия балон. Сега те не са на власт, а герп мажат вместо да тикат в затвор.

02.03 2016 в 16:20

Бойкое сарайска курво кажи защо провалихте поръчката за раследването на КТБ и 7 месеца след получаването на доклада още не е в прокуратурата!!!!!!

Защо всички обществени поръчки са все към Пеевски!!!! Сам се издаде спирайки ги временно след Лондон!!!

Защо не наказа министрите си че заедно работят за ДПС и възлагат поръчки за милиарди все към тях!!!!!! Абе КУРВО!!!! ОТГОВАРЯЙ!!!! Не ни занимавай с глупости!!!

02.03 2016 в 15:26

Когато държавата и народа й изнемогват, нашите управници правят разхищения за световно. И пак с обществени поръчки, за които вече закон и правила няма, а са в ръцете на това лице.
Правителството ще има нова интернет-страница. Това става ясно от предварителните обявления за обществени поръчки за доставки и услуги, които МС предстои да стартира през настоящата година, предаде БГНЕС. Изработването и поддръжката на новия сайт ще струва 100 000 лв.
През август месец 2016 г. е планирана и подмяната на централната климатична инсталация, захранваща кабинетите и залите в сградата на МС на бул. “Дондуков” 1. Така от ранната есен кабинетът на министър-председателят Бойко Борисов, на вицепремиерите и други, както и залата, в която всяка сряда заседават министрите ще бъдат с нова климатична техника. Стойността на поръчката възлиза на 350 000 лв.
Още 250 000 лв. ще бъдат похарчени и за подмяна на абонатната станция на сградата на правителството. Срещу още 160 000 лв. зданието на МС ще се сдобие и с нови улуци и канали, за да се предпазят минаващите в околността граждани от падащи ледени висулки през зимата. Кабинетът ще даде още 120 000 лв. за цялостна паспортизация на сградния фонд, който се стопанисва от Администрацията на МС. А за застраховка на сградите на МС са заделени 125 000 лв.
Източник: БГНЕС

02.03 2016 в 15:21

Коя армия бе Тиквоний,нали краварите ви накараха да я закрийте.

02.03 2016 в 15:19


Долният ми “КОМЕНТАР“ е в отговор на дебилния начин който ОФФЦИТЕ сътвориха с “оценяването“ на коментарите!!

Идеята е на....“полковника“ и на мен определено ми харесва...

02.03 2016 в 15:15

02.03 2016 в 15:00

На фона на това, което прочетох из другите медии, че меркелицата е казала стига толкова мигранти от западните балкани си е една добра идея да се прати армията по границите.