30 хил. ученици с безплатна 6-дневна почивка от 1 юли до 14 септември. Държавата осигури пакети по 500 лв. на човек

OFFNews 16 юни 2021 в 12:54 2625 0

Министерският съвет прие програмата "Отново заедно", по която 30 хил. ученици ще имат право на безплатна 6-дневна почивка в български курорт срещу пакет от 500 лева. За целта са отделени 15 милиона лева от държавния бюджет.

За днешното правителствено решение съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова, а подробности за нея разясни колегата й в образованието проф. Николай Денков.

Почивките ще са от 1 юли до 14 септември.

Пакети на същата стойност са предвидени и за учителите, които ще водят групите.

Няма да се налага родителите да доплащат.

В пакетите ще бъдат включени не само разходите за транспорт, нощувки, храна, застраховки, а и участия в "креативни събития" - по думите на Балтова. Те ще посещават музеи, арт събития и др. "По този начин ще бъдат подпомогнати всички части на туристическия бизнес - както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите", обясни тя.

Местата за настаняване трябва да са категоризирани. Може да са с една, може да са и с пет звезди.

Училищата сами ще правят подбора на учениците и на изпълнителите туроператори.

За да се канализира процесът, в програмата са включени примерни критерии за подбор на учениците, които педагогическите съвети могат да използват и комбинират както решат, припомни министър Денков. Те са свързани с продължителността на дистанционното обучение пред годината - различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението през съответната година, здравния статус - дали някои от децата са преболедували, дали имат нужда от възстановяване, дали имат специални образователни потребности и социалния статус, обясни той.

Кандидатстването за участие ще е до 31 юли. Ако останат свободни места, ще може да се кандидатства и на втори етап - от 1-и до 31 август.

Всяко училище ще може да изпрати до 165 участници. Могат да кандидатстват всички 2 258 училища.

"Важно е да се подчертае, че стойността на участник е фиксирана. Състезанието между туроператорите е по отношение на дейностите, които те предлагат за тази стойност. Всяко училище при кандидатстването трябва да предостави три оферти на туроператори и мотивирано решение на педагогическия съвет защо е избрало един от тях", каза още министър Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!