19 жени загубиха живота си през м.г. от домашно насилие. Пострадали са и деца

Над 200 представителки на нежния пол са потърсили помощ от фондация АМЕ

OFFNews 02 март 2021 в 12:35 2272 0

19 жени са загубили живота си от домашно насилие през миналата година. Пострадали са и деца, съобщи председателят на фондация АМЕ адвокат Биляна Лавчева пред БНР. Тя определи 2020-та като "черна в това отношение". 

Независимо от сменящите се времена и кризи домашното насилие продължава да е с тревожна статистика. Неслучайно през последната година за социалния феномен се говореше като „епидемия в пандемията“. През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.

В началото на 2021 г. бяха предложени положителни промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния, предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя изрази тревога от ръста на насилие над деца.

„В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон“, подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира темата, не бива да се омаловажава психическият тормоз, защото той е не по-малко опасен.

От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови