172 кг храни иззе и унищожи БАБХ при проверки по Черноморието

OFFNews 26 септември 2022 в 14:51 1097 0

храни

Снимка БАБХ

От извършените 1736 проверки, 72 са по сигнали и жалби на граждани.

Българската агенция по безопасност на храните извърши 1736 засилени проверки във Варна, Бургас и Добрич, като иззетата и унищожена храна е 172 кг, съобщиха от БАБХ.

Проверките са извършени в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и в хотелски комплекси и туристически обекти, предлагащи "all inclusive". Проверките са извършени в периода 1 юни - 15 септември.

От извършените 1736 проверки, 72 са по сигнали и жалби на граждани.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход, поради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход, поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, както и  29 акта и 151 предписания за лоша хигиена, обекти без регистрация, неспазване на изискванията за етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

При проверките инспекторите от „Контрол на храните“ са акцентирали на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и извършване на проследимост на техните доставчици, както и дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.

В обектите за обществено хранене е извършвана проверка дали работещите имат редовно заверени лични здравни книжки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови