125,2 млн. лв. за саниране на спортни и културни сгради

OFFNews 13 ноември 2020 в 17:00 1191 0

125,2 млн. лева се предвижда да бъдат насочени за саниране на спортни и културни сгради по интегрираната програма за енергийна ефективност. Те ще бъдат включени в нея като специфични обекти, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Обектите са публични административни сгради, които се предвижда да бъдат финансирани по програмата. Санирани ще бъдат и общинските и ведомствени сгради на централната администрация.

Над 417,5 млн. лв. е индикативният бюджет за повишаване на енергийната ефективност за публичните сгради от общо 3 млрд. лв., предвидени в стълба „Зелена България“ на Националния план. Над 292 млн. лв. са за административни здания на централната и местната администрация.

Част от публичните сгради ще бъдат финансирани по линия на определените бюджети на секторните ведомства. Такива са обекти от здравната, образователната и социалната инфраструктура.

При строителството ще се финансира внедряването на възобновяеми енергийни източници, включително енергоспестяващи мерки за достигане на енергиен клас А с оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, въвеждане на системи за енергиен мониторинг и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови