Радан Кънев: Ще наруша предизборно обещание, благодаря на ГЕРБ за променения стил

"Днес повече от всякога реалната власт е в парламента"

Offnews 07 ноември 2014 в 09:48 16022 22

Радан Кънев

Днес повече от всякога реалната власт е в парламента. Днес ние ще дадем властта на втория кабинет "Борисов", аз ще гласувам за него. Бих благодарил на г-н Бойко Борисов за променения стил на ГЕРБ. Надявам се да остане такъв и след това.

Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. 

В изявлението си пред депутатите той каза, че компромисите за съставянето на стабилно правителство ще струват скъпо на политиците. 

"Пред нас е резултатът на компромиса. От успеха ни да сформираме стабилно мнозинство полза ще има всеки българин и това е честното политическо решение, от което губят партиите и печелят гражданите. Аз лично ще наруша пряко предизборно обещание", обясни Кънев.

Той посочи областите, в които Реформаторите ще положат усилия за реформи - здравеопазването, образованието, правосъдието, администрацията, където "България ще има реформаторски настроени министри и екипи". От тези области като най-важна той открои реформата в съдебната система.

"Това е компромисът, който няма да направим", каза Кънев и посочи, че промените в правосъдието означават и промяна в политическата система и прерязване на връзката на властта с мафията.

"И не казвайте на партньорите, че това правителство ще отдели България от Европа. Това правителство, в което БСП и ДПС не са фактор не отдалечава България от Европа. Нашите съграждани с друг етнос и вяра ще бъдат интегрирани във властта повече, защото ще е без монополисти и посредници", каза Кънев. 

"Обещанието ни да извадим БСП и ДПС от изпълнителната власт е всичко друго, но не и антиполитика. Ще запазим духа на разбирателство, ще търсим всеки глас за всяко решение, което смятаме, че е в интерес на българските граждани, но няма да отстъпим нито на сантиметър от правосъдието. Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където отстъпва върховенството на закона, където свършва властта на мафията", каза още Кънев.

Той каза още, че вече е видял "достатъчно зачервени и самодоволни физиономии сред нас". "Нашата власт може да е много за кратко, ако е за нашите привилегии", предупреди Кънев.

Към Борисов и кандидатите за министри той обеща да отправи музикален поздрав с песен на Стинг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!