Владислав Горанов: Нямам отношения с Пеевски

OFFNews 07 ноември 2014 в 09:04 6650 5

"Нямам отношения с Делян Пеевски", заяви Владислав Горанов в кулоарите на Народното събрание минути преди избора му за финансов министър във втория кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

През май 2010 година в сайта "Гласове" е публикувана снимка, на която се виждат медийния магнат и депутат от ДПС Пеевски и Горанов (тогава зам.-министър на финансите), разговарящи на маса в заведение. Срещата между двамата се състои дни преди изтичането на срока, в който финансовото министерство трябва да отговори на питането на 11 главни редактори в коя/кои банки са парите на държавните фирми. Впоследствие става ясно, че "лъвският пай" държи Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. След разрив между Пеевски и Василев и последвала атака срещу КТБ банката бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. На 6 ноември лицензът й бе отнет от Централната банка.

Днес Горанов се опита да парира твърденията за близки отношения с Пеевски с аргумента, че не бил гласувал "за" избора му за председател на ДАНС, пише "Дневник". Именно това решение на 42-то Народно събрание сложи началото на края на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Последваха мащабни и продължителни протести, които доведоха и до бързата оставка на Пеевски от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност".

Горанов пожела повече да не се коментира снимката от 2010 година, на която с Пеевски разговарят в заведение в центъра на София. "Оказахме се на едно и също място през 2010", каза бъдещият финансов министър, заяви че вече бил обяснявал и отказа повече коментари.

На въпрос дали ще подкрепи закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ и фалиралите банки, той отговори "Не". Като министър обаче Горанов няма отношение към това освен изразяването на позиция. Законопроектът на Пеевски вече мина на първо четене в бюджетна комисия още на първото й заседание миналата седмица и беше подкрепен от ГЕРБ.

Горанов не коментира журналистически въпроси и дали след като е напуснал парламента с мотиви, че депутатската заплата не му стига, с тази на министър ще е различно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!