Военни прокурори разпитаха Борисов за смъртта на Чакъра

Владимир Йончев 31 октомври 2013 в 09:59 2483 1

Бойко Борисов. Кадър: Нова

Бившият премиер Бойко Борисов е бил на разпит по делото за смъртта Тодор Димов-Чакъра, който загина при акция с командоси през декември 2003 г., съобщава в. "Труд".

Делото беше възобновено с решение на Върховния касационен съд (ВКС), по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който настоя за отмяна на определението на Пловдивския военен съд от 2005 година с искане за ново разглеждане на делото. 

До това искане се стигна след решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който осъди държавата за смъртта на Тодоров

Според източници на „Труд" Борисов прекарал близо 2 часа във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 години. Лично Борисов, който бе главен секретар на МВР тогава, ръководеше атаката на силите на реда. Тогава последва хайка за Чакъра, който се криеше от властите, като отказваше да изтърпи присъда за кражба

В последното си интервю пред Кеворкян по повод случая с Чакъра Борисов каза: "В буркан в Съдебна медицина се пази пръст на Димов, на който има халка от граната".

Образуваното досъдебно производство тогава беше прекратено със заключение, че ченгетата не са извършили престъпление. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямат вина.

В хода на разследването сега се установява дали полицията навремето е превишила правомощията си. По закона за МВР отрядът на баретите тогава беше подчинен на вътрешния министър, а не на главния секретар.

Всички участващи в спецоперацията маскирани командоси от отряда за борба с тероризма са призовани на разпит. Досега те не са давали показания с обяснението, че тяхната самоличност не бива да се разкрива от съображение за сигурност.

"По разследването е изготвен график за разпити и почти всеки ден участници в акцията дават показания", казва пред "Труд" магистрат.

Чакъра загина след двудневна акция през декември 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава, по негова заповед, къщата на Тодоров беше обстрелвана с гранатомет, а в акцията бяха включени безпрецедентен брой полицаи и части на специализирания отряд за борба с тероризма. 

Обкръжен от полицаи в къщата си, Чакъра отказа да се предаде и започна да стреля. Повиканото подкрепление барети сломи съпротивата му, откривайки по него огън с гранатомет. В щурма участваха над 100 служители на МВР. Под мощния обстрел къщата пламна, а когато стрелбата утихна, се установи, че Чакъра е загинал.

Тогава Борисов публично поема отговорност за случилото се, а от пресцентъра на МВР съобщават, че издирваният престъпник се е самоубил.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови