Бойко Пенков: Лекарства изчезват от аптеките заради паралелен износ

OFFNews 19 февруари 2015 в 21:28 2313 0

Бойко Пенков

Наблюдаваме много ниски количества от някои лекарства в аптеките заради паралелен износ, сред които лекарства за онкоболни и за ревматологични заболявания.

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му една от причините за това е, че в момента Изпълнителната агенция по лекарствата няма инструмент, с който да следи за паралелния износ на медикаменти.

Паралелният износ в момента се контролира от производителите на лекарства. За да получиш право на паралелен износ, трябва да се обърнеш към притежател за разрешение за употреба, за да разбереш дали има излишък, и едва тогава получаваш разрешение да занесеш съответните количества някъде, обясни Пенков.

Ако този процес обаче не се контролира, често се стига до недостиг на определени медикаменти. Обсъждахме с колегите от НЗОК този проблем в края на миналата година – има заплашително ниски количества от определени лекарства на базата на атрактивните цени тук, което най-вероятно се дължи на паралелния износ, коментира Пенков.

Поради тази причина се обмисля вариантът за въвеждане на списък с медикаменти, които са недостатъчни или които са липсвали през годините. Искаме да ни върнат правото да наблюдаваме медикаментите и ако видим, че има риск за пациентите, да забраним износа на определен препарат, допълни той.

За това, че лекарства изчезват от аптеките след легален и нелегален износ, предупреди и председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

По думите му почти всички такива медикаменти са за сериозни заболявания, защото са по-скъпи. У нас цените им обаче са по-ниски в сравнение с други страни и така се печели от разликата.

Според собственици на аптеки износът на лекарства – легален и нелегален, се е увеличил в пъти през последните месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!