Приеха закон, който да спре паралелния износ на лекарства

Нели Чолашка 16 януари 2014 в 13:02 3060 0

Лекарства.
Лекарства.

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, чиято основна цел е да се спре паралелният износ на лекарства, който води до изтегляне на медикаменти от нашия пазар и дефицит.

Причината е, че лекарства, които са внесени в България, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от ЕС, което е т. нар. "паралелен износ" и това води понякога до недостиг на животоспасяващи медикаменти у нас.

Обикновено по тази схема се изнасят лекарства за държави, в които цените са далеч по-високи от нашите и това изкушава някои търговци на едро да изкупуват лекарства и от аптеки, което е забранено.

Според данни на IMS (организацията, която анализира пазара на лекастрвата) годишният паралелен износ на медикаменти от България официално е на стойност 85 млн. лв.

Неофициално обаче се смята, че тази сума е поне три пъти по-голяма и достига близо 300 млн. лв. 

Промените в закона предвиждат при всеки конкретен случай на износ търговците да уведомяват Изпълнителната агенцията по лекарства (ИАЛ).

Освен това с измененията се създава и Експертен съвет по търговията на дребно с лекарства, с което управляващите се надавят да стимулират разкриването на аптеки в малките населени места.

„Имаме една единствена цел, да се подобри достъпът на българските граждани до снабдяване с лекарства. Няма да се ограничи конкуренцията, защото в момента имаме концентрация на търговия на дребно с лекарствени продукти в големите градове, т.е. там имаме конкуренция и никой няма намерение да я ограничава, но има цели региони, в които няма желаещи да откриват аптеки”, обясни Нигяр Джафер от ДПС, председател на здравната комисия.

Това е само първа стъпка в тази посока, нужни са и други стимули, за да има аптеки и в отдалечените райони, уточни тя.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови