Депутатите приеха върнатия от президента закон за паралелния износ на лекарства

OFFNews 26 февруари 2014 в 12:55 1394 0

Депутатите приеха отново закона за паралелния износ на лекарства

Депутатите гласуваха наново поправките в Закона за лекарствата, които спират паралелния износ на лекарства.

Според промените в закона търговците ще трябва да получават разрешение за износ на всеки медикамент от Изпълнителната агенция по лекарства.

Причината за промените е, че внесените в България лекарства могат да бъдат купени от търговци на едро и след това изнесени в други страни от ЕС, което в някои случаи води до недостиг на медикаменти у нас.

Освен това в поправките е заложено съставянето Експертен съвет по търговията на дребно с лекарства, с което се очаква да се стимулира откриването на аптеки в малките населени места.

Поправките в Закона за лекарствата бяха приети със 130 гласа „за“ и 55 гласа „против“.

Поправките бяха приети в средата на януари, но бяха върнати за разглеждани след вето на президента Росен Плевнелиев.

Причината за наложеното вето е, че според президента законът налага рестриктивен режим на износа на лекарства, което противоречи на основни принципи в Конституцията и европейското законодателство.

Освен това според Плевнелиев трябва да се създадат ясни критерии за даването на разрешение за износ, за да се избегне субективизмът при вземането на решение и възможните корупционни практики.

По думите му липсва достатъчна аргументация за необходимостта от въвеждането на ограниченията за паралелен износ на лекарства.

Въвеждането на рестриктивния режим за износа на лекарства ще доведе до спад в продажбите на малките и средните компании, които изнасят лекарствени продукти, и до съкращаване на служители в тях. Това ще се отрази неблагоприятно не само на самите компании, но и на българската икономика, посочи Плевнелиев.

Против приемането на поправките за паралелния износ на лекарства се обявиха и от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. 

Според Асоциацията паралелният износ не е причината за липса на лекарства в България. Това се доказва и от проучване на Асоциацията, според което 67% от болниците няма недостиг или липса на медикаменти. 

От болниците, в които има недостиг на лекарства, са категорични, че става въпрос за единични случаи. Основно проблемите с тези лекарства са свързани с прекратяване или промяна на разрешенията за употреба, както и липсата на внос от страна на производителя, обясняват от Асоциацията.

Липсват ясни критерии, по които администрацията ще прилага промените, което ще доведе до нарушаване на свободната стопанска инициатива, свиване на фармацевтичния пазар и намаляване на предлагането на разнообразие от лекарства в България, посочиха от Асоциацията.

Държавните органи биха могли да насочат усилията си и към осигуряване на липсващите медикаменти чрез паралелен внос от други европейски страни, допълват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!