Заловиха атентатора от Париж Салах Абдеслам (обновена в 22.30 ч.)

OFFNews 18 март 2016 в 18:44 12360 3

Полицията арестува последния оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември Салах Абдеслам. 

Това стана факт по време на антитерористична операция в предградието на Брюксел "Моленбек". Спецакцията се извърши от белгийски и френски спецчасти. 

По време на акцията се чуха изстрели и бяха пуснати гранати със сълзотворен газ.

Полицията е успяла да рани и да арестува терориста Салах Абдеслам, както и още двама заподозрени, съобщи белгийска медия. 

Абдеслам е заловен жив, ранен в крака. 

Държавният секретар на Белгия за бежанците и миграцията Тео Франкен потвърди, че Абдеслам е бил заловен. По-късно информацията беше потвърдена и от белгийската полиция. 

Салах Абдеслам е последният оцелял терорист, участвал пряко в атаките в Париж. 

Преди дни при обиск в апартамент полицията неочаквано се натъкна на няколко терористи, един от които беше убит, а други двама бяха арестувани за връзка с атентатите в Париж през ноември. При операцията бяха ранени четирима полицаи. 

Убитият беше идентифициран като нелегален имигрант от Алжир на име Мохамед Белкаид, който е живял нелегално в страната от 2014 г. 

Белкаид вероятно е бил издирван за планиране на терористичното нападение в Париж под името Самир Бузид, смятат от белгийската прокуратура. 

В апартамента, където беше убит Белкаид, са открити отпечатъци на Салах Абдеслам, който е издирван от Франция, Мароко и Германия за атаките в Париж.

Абдеслам се е намирал в апартамента по време на престрелката с полицията, но е успял да избяга. 

Салах Абдеслам е брат на един от атентаторите-самоубийци, които участваха в извършването на атентатите в Париж, при които загинаха 130 души.

Абдеслам е в неизвестност от 13 ноември. Като френски гражданин той има право да се движи безпрепятствено в Шенгенското пространство.

На извънредна пресконференция френският президент Франсоа Оланд обяви, че очаква Абдеслам спешно да бъде екстрадиран във Франция. 

"Поздравявам белгийското правителство, сътрудничеството ни още преди атентатите беше тясно и доказа своята ефективност, макар да отне време, ще го задълбочим", допълни той. 

"Това е важен етап, но не е финалът на тази история. Ще има още, защото знаем, че мрежата на терористите е много широкоразпространена в Белгия, Франция и други страни от Европа”, посочи белгийският премиер Шарл Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!