Престрелка при антитерористична акция в Брюксел, трима полицаи са ранени (обновена)

OFFNews 15 март 2016 в 17:06 5539 4

Снимка Reuters

Стрелба започна по време обиск в къща в Брюксел в рамките на антитерористична акция. При инцидента са ранени трима полицаи, съобщи Би Би Си.

Обискът е извършен в сграда в южното предградие "Форе", където след атентата в Париж през ноември бяха извършени редица полицейски акции в издирване на свързани с атентата лица. 

От полицията потвърдиха, че и този път акцията е била свързана с нападенията в Париж, при които загинаха над 130 души. 

Служителите на реда не са очаквали в апартамента да има хора, но през затворената врата срещу тях е започнала стрелба с автомат. 

Полицията е успяла да убие един от заподозрените, а други двама са успели да избягат и органите на реда ги издирват. 

Сградата е обградена. Полицията е блокирала предградието. Градският транспорт е спрян, а училищата и детските градини в района са евакуирани. 

Полицейската спецакция продължава. 

Властите помолиха свидетелите да не качват снимки и видео клипове в Интернет по време на операцията. Жителите на квартала споделяха в Twitter снимки на животни с хаштага #ForestLockdown, за да не позволят да изтича в социалните мрежи информация за продължаващата акция.

Подобна молба отправиха властите в Брюксел по време на антитерористична акция през ноември миналата година. 

До този момент акцията беше следена чрез публикуване на информация в Twitter с хаштаг #BrusselsLockdown. След призива на полицията обаче в темата бяха пускани само снимки и видеа с котки.

След края на акцията, при която бяха арестувани 16 души, белгийските власти благодариха за съдействието със снимка с котешка храна в Twitter и туит: „За всички котки, които ни помогнаха снощи: заповядайте!“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови