Референдумът на Слави няма да се проведе заедно с изборите за президент

ОFFNews 20 април 2016 в 00:40 4672 3

Референдумът на "Шоуто на Слави" няма да се проведе заедно с президентските избори.

Това реши правната комисия в края на заседанието си, на което разгледа промените в Изборния кодекс. Текстовете бяха приети с 9 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Според действащия закон за референдумите, ако се инициира референдум и в рамките на година предстоят избори, двата вота се провеждат заедно. Сега с преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс обаче се прие, че ако референдумът е иницииран от граждани, той да не се провежда заедно с избори.

Такъв именно е случаят с инициативата за национално допитване, организирана от "Шоуто на Слави". 

Още преди повече от месец зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че референдумът за електронното гласуване, за който са се подписали над 600 хиляди души, трябва да бъде проведен преди президентските избори. След днешното решение това ще стане.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че ако референдумът по инициатива на гражданите е отделно от изборите за президент "ще се съхрани енергията на хилядите застанали зад инициативата на "Шоуто на Слави".

Петър Славов от гражданската квота на РБ попита какво ще стане, ако парламентът се произнесе до края на месеца за произвеждането на референдум, иницииран от граждани, очевидно визирайки подписката на телевизионното предаване, която вече е внесена в парламента и от ГРАО са се произнесли за нея. 

Свилен Иванов от ГЕРБ му отговори, че тогава референдумът ще е след от 2 до 3 месеца, както е записано в закона - или през юли или август. 

"През месец август референдуми не се провеждат. Доста странна работа е това предложение", каза по повод предложението Петър Славов от гражданската квота на РБ.

Иванов пък му репликира да предложи наистина да няма референдуми през август и реформаторът наистина го направи. Идеята обаче беше отхвърлена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12214

3

Човек

20.04 2016 в 11:52

Тези малки, жалки човечета че направят всичко по силите си да го провалят.И в Агуст пак ще сме там!Защото ни се повръща от вас!

10082

2

ZASHTO

20.04 2016 в 10:26

Защо първоначално беше взето решение референдума да е с президентските избори, а след това ги разделят? Защо в България за журналистика се приема преразказ на случка? Защо Вие хора не задавате правилните въпроси? Защо, защо , защо...