БЧК се включи в преговорите за покупката на "Токуда"

OFFNews 19 април 2016 в 22:25 4713 0

Българският червен кръст се включи в преговорите за продажбата на болница "Токуда", съобщи председателят на организацията Христо Григоров. 

"БЧК беше поканен от сериозни български партньори с добри финансови възможности в областта на здравеопазването да бъдем партньори при евентуалното закупуване", посочи той пред "Фокус".

"Нещата са много напред в разговорите с една сериозна турска верига, която има много болници в Турция и в чужбина", обясни Григоров.

Преговори за продажбата на "Токуда" текат от месеци, като по неофициална информация в тях се е включила веригата болници "Аджъбадем". Двете страни нито отричат, нито потвърждават преговорите. 

Не е ясно кой е българският инвеститор, поканил БЧК в преговорите. 

"Токуда" все още е собственост на "Токушкай медикъл корпореъйшън", която има верига болници в Япония.

"БЧК няма финансов ресурс и не участва вътре с финансов ресурс. Това, което ще прави БЧК, е да участва евентуално с логистиката. Нашето желание беше, ако нещата се развият добре, да се направи един модерен център, в който да има възможността да се взима кръв и тази кръв да се предостави на болниците, което в момента е една доста критична ситуация", подчерта Христо Григоров. 

Той заяви, че от миналия век БЧК има собствена болница. Не е тайна, че болница "Пирогов" е бивша собственост на БЧК. Бихме участвали с логистиката и бихме участвали в това да дадем възможността на лекарите за обменен опит в чужбина, каза той.

"Даже ние сме готови, при положение че ние го закупим заедно с турските партньори, които ние изключително много уважаваме като специалисти, да направим една съвместна дейност", посочи председателят на БЧК. 

По думите му обаче преговорите са все още в начална фаза. 

Не е ясна и сумата, за която се преговаря. Първоначално се споменаваше сума от порядъка на 100 млн. лева, а след това се заговори за 100 млн. евро. 

Болница “Токуда“ е най-голямата частна болница у нас с постъпления от близо 100 млн. лв и в топ пет по приходи от здравната каса - за миналата година е получила 46 млн. лева от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки