Сгрешена задача на Олимпиадата по математика за IV клас в София

Александра Маркарян 21 декември 2016 в 17:20 22939 11

Задача със сгрешено условие са решавали четвъртокласниците на общинския кръг на Олимпиадата по математика в София.

Задачата гласи:

"На 17 декември Красимир от 4А има рожден ден и е поканил целия си клас на гости. Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях е дало по 9 лева.

Колко момчета и колко момичета има в 4А клас, ако се знае, че момичетата са с 4 повече от момчетата?"

Единственият вариант да се реши задачата при положение, че се търси броят на децата в класа (т.е. 26-те деца, които са дали пари, плюс Красимир), е да се приеме, че е възможно да съществуват 15.5 момичета и 11.5 момчета, което очевидно няма как да е вярно.

За проблема със задачата съобщи блогът http://alekdimitrov.com/, а OFFNews потърси Министерството на образованието, за да разбере дали общинският кръг ще се проведе отново и ако не, как ще се оценява въпросната задача. Потърсихме ведомството, защото отговорност за грешката носи Регионалното управление на образоването в София с началник Ваня Кастрева, което пък е подчинено на МОН.

От отговора на МОН става ясно, че общинският кръг няма да бъде анулиран и проведен отново заради грешката. Не става ясно как точно ще бъдат оценявани децата в този случай. От МОН твърдят, че учителите, които ще оценяват работите, са получили критерии за оценяване, "така че нито един участник в общинския кръг на Олимпиадата по математика да не бъде ощетен".

"Цялата задача носи 7 точки. Според указанията на РУО-София-град, ще бъдат давани точки за всяко разсъждение, подкрепено с логическа обосновка. Учениците получават максимален брой точки, ако са разсъждавали правилно и са описали аргументите си", пише в съобщението от пресцентъра на МОН до OFFNews.

Устно от МОН ни обясниха, че ако децата са написали, че задачата няма решение и да обосновали твърдението си, ще получат максимален брой точки. В същото време, в блога се уточнява, че "cпopeд инфopмaция нa poдитeли, peдицa yчитeли нa дeцa в 4-и ĸлac са oбяcнявaли нa xлaпeтaтa, чe зaдaчaтa e ĸopeĸтнa".

Организацията по изготвянето на задачите и критериите за разпределение на точките за всяка от задачите за общинския кръг, както и контролът по провеждането му е бил възложен на експерта по математика в Регионалното управление на образованието, уточняват още от МОН в отговора си.

Неясно е кой е този експерт. В сайта на Регионалното управление пише, че експертът по математика е Валентина Арабаджиева, но тя от няколко месеца не работи там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

11

Pongo76

22.12 2016 в 14:55

Учителката пита:
- На едно дърво има 3 пиленца. Стреляме по едното, колко ще останат?
- Госпожо, госпожо, може ли аз да кажа???
- Да, кажи Иванчо.
- Нито едно!
- Е как нито едно?
- Защото след изстрела всички ще излетят госпожо - отговаря логично Иванчо.
- Не е така. Смятаме в момента. Две пиленца ще останат. Но харесвам начина, по който мислиш!
Ядосан Иванчо казва:
- Госпожо, да ви задам ли и аз един въпрос?
- Давай!
- Три жени седят на една пейка и ядат сладолед. Едната го ближе, другата го хапе, третата го слага целия в устата си. Коя е омъжена?
- Тази, която го слага целия в устата си??!!
- Не, госпожо, тази дето носи халка! Но харесвам начина, по който мислите!

29217

10

Лопе де Вега

22.12 2016 в 09:27

Биол,няма теле под вола. Толкова могат. Единствено умеят да се натискат за длъжности на държавната трапеза и за повече власт. Толкова са некадърни, че ако искат нарочно да навредят на образованието, най-много да направят нещо добро.

Поздрав!

12422

9

biol

22.12 2016 в 08:00

Все едно да се проведе световно по футбол, но да не се допуска публика и класирането да е секретно.

Остава въпроса, наистина ли Кунева(пръмова) и стаматов, не разбират нищо или това е насочена кампания към образованието в бг.

12422

8

biol

22.12 2016 в 07:57

Offnews новината е малко по голяма.
Да припомня няколко "новини" свързани с това министерство.
1 Кунева направи едно много спорно назначение за щеф на комисията за състезания, Назначи абсолютно не компетентно лице, същество без опит и квалификация.
2 новина Всички членове на комисиите за олимпиадата и състезанията уведомиха Министъра на образованието и науката, че подават оставки.
(Haдявaмe ce, чe cлyчвaщoтo ce нe e цeлeнacoчeнa, oбмиcлeнa и дългocpoчнa пoлитиĸa нa MOH пo oтнoшeниe нa oпpeдeлянeтo нa ĸoмиcиитe. Bяpвaмe, чe oпититe дa ce изпoлзвa MOH зa личнa изгoдa нa ĸoмпpoмeтиpaни xopa нямa дa ycпeят)
3. Новина Кунева отиде да се жалва в СУ и да търси математици.
4. Новина Политиката на Кунева е толкова зле, че математиците останаха обединени и я отрязаха.
5. Новина Кунева забрани публикуването на резултатите от състезания. Това някй друг да го коментира , как се разбира състезание, в което резултатите са секретни.
Все едно да се проведе световно по фудбул, но да не се допуска публи

14048

3

voododoll

21.12 2016 в 19:15

Alexandra Vassileva
234/9 = 26 + 1 (Красимир) = 27
От там следва че момчетата са 11.4 а момичетата 15.5
Писалите задачата са забравили Красимир. Тогва са 11 на 15, демек 26

SC
Не, Кирчо е момченце което се индентифицира като момиченце. Родителите му напълно го подкрепят, а учителите са вдигнали ръце и не им се занимава. Щом му е мерак нека да е какъвто иска, ако ще и картоф да е.

11997

2

Alexandra Vassileva

21.12 2016 в 18:18

Аз мисля, че вие имате грешка! 11.5+15.5=27, а не на 26! Задачата си е коректна!