НСО се отказа от скъпите бронирани лимузини. Засега

Юлиан Христов 04 май 2017 в 06:48 12168 2

НСО се отказа от луксозните бронирани лимузини. Засега

Националната служба за охрана (НСО) спря поръчката за доставката на два луксозни бронирани автомобила за близо 2.5 млн. лв. От службата съобщиха за OFFNews, че необходимостта от такива автомобили не е отпаднала, но заделените средства в бюджета за тази година не позволяват купуването им, тъй като прогнозната стойност била значително по-голяма.

В същото време формалната причината поръчката да бъде е прекратена с решение на началника на НСО Ангел Антонов от 9 февруари тази година е, че имало подадена само една оферта.

Както OFFNews писа в процедурата участваха двама кандидати - "Балкан Стар Ритейл" и "Спешъл Тактикъл Съплайс", от които втората фирма беше отстранена. Още през януари тази година обаче шефът на НСО изразил несъгласие с предложението на комисията за избора на първата фирма, като се позовава на Закона за обществените поръчки. Според него, когато има подадена само една "подходяща оферта", процедурата може да бъде прекратена. От службата съобщиха, че процедурата не е обжалвана, а към момента няма правна процедура за откриването на нова, тъй като заделените за 2017 г. пари за капиталови разходи не са достатъчни.

Във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европа за купуване на металдетекторни рамки и рентгени за проверка на лица и багажи и наемане на автомобили и микробуси НСО ще получи 1 325 000 лв. Тези средства не предвиждат купуването на бронирани лимузини. Въпреки това от службата настояват, че такива автомобили са им нужни и се позовават на отчет за изпълнението на плана за подготовката на председателството. В него е посочено, че службите за сигурност разполагат с 4 бронирани автомобила, които са предназначени само "за нуждите на застрашени държавни глави и правителствени ръководители". НСО имала два резервни бронирани автомобила, които обаче били в "края на експлоатационните си възможности" и това налага купуването на минимум два нови автомобила. 

Предвидено е НСО да наеме 80 автомобила - 40 леки автомобила и 40 микробуса с до 8 места. С тях ще се превозват ръководителите и членовете на делегации. За да не останат автомобилите без шофьори, НСО вече обяви конкурс за назначаване на нови служители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

1

piton

04.05 2017 в 09:44

Ако Борисов иска да подкара лимузините, няма отказване! Ще му ги поръчат през горското, че на горското му трябват за дърва и преследвания с дървената мафия! Също като луксозните джипове Тойота Секвоя.
 
X

Подкастът на OFFNews