Вярваме на политици с басов глас, без значение какво говорят

Наука ОFFNews 10 август 2015 в 15:45 3195 4

Вярваме на политици с басов глас, без значение какво говорят

Избирателите често се доверяват на политици, които имат нисък и плътен глас, без изобщо да ги слушат какво говорят. Това са установили американски психолози, съобщава Наука OFFNews.

Участниците в експеримента са били около 800 жители на САЩ. Учените искали да разберат за какви политици по-често се гласува. Първо са показвали портрети на различни несъществуващи политици на възраст 30-70 години. Външният вид е важен, но не единствен фактор.

Изследователите също така изкуствено повишавали или понижавали височината на гласа на конкретен политик, изговарящ израза "Гласувайте за мен през ноември". 60 до 76% от участниците в експеримента "дали вота си" за кандидати с по-басов глас, разказва Science Newsline Psychology.

Авторите анализирали резултатите от изборите за американския Конгрес през 2012 година. Оказало се, че собствениците на ниски гласове - независимо демократи или републиканци са имали по-голям шанс за победа, отколкото тези, които са имали по-висок глас.

Според учените това се дължи на биологичната склонност на хората да следват "силните" водачи.

Един от авторите на изследването Кейси Клофстад (Casey Klofstad) коментира, че за първите хора смисълът на казаното често не е играел никаква роля, а демонстрацията на физическа сила е била важната. Сега ние виждаме нещо подобно, макар и в променена форма. По този начин, да се смятат резултатите от политическия вот като напълно "рационален" избор, би било неразумно.

"Често си мислим, че човекът е напълно рационално същество. Нашето изследване показа, че нерядко вземаме решения под влияние на почти незабележими за нас сигнали, които не осъзнаваме и не виждаме," - заключава Клофстад.

Резултатите от изследването са публикувани в списание PLoS One.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови