Тайните на секса на еленчето Рудолф - разбулени

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2016 в 09:30 7081 3

През декември елените на Дядо Коледа са заети да возят стареца по света, така че той да разнесе подаръците на всички деца, които заслужават. През месеците, предшестващи светлия празник, обаче елените са заети с друг вид физическа активност, съобщава Наука OFFNews, позовавайки се на Live Science.

Дивите северни елени обичайно живеят на малки и кротки стада през по-голямата част от годината. Това обаче е така, докато не настъпи размножителният им период. Когато това стане (от септември или октомври до ноември) конкуренцията между мъжките се разпалва и всеки елен не е на себе си.

Арктическият северен елен, който не мигрира, възприема стратегия за защита на своя харем. В него влизат много женски (понякога дузина или дори повече). Така че на Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф никак не им е лесно да опазят любимите си от останалите мъжки.

Елените от тундрата мигрират на големи групи през размножителния есенен период. Заради този номадски начин на живот, мъжките често не успяват да си съберат харем и вместо това се съсредоточават да си изберат и да защитават само една разгонена женска. Все пак в някои случаи мигриращите мъжки успяват да си формират харем, но те са нестабилни, тъй като женските често се местят от един в друг.

Интересното е, че до 90% от размножаването се случва в 10-дневен период, наречен "размножителен пик". През него поведението за "прелъстяване" на мъжките - включително сумтенето, изкореняване на храсти и прогонването на противници - става много добре синхронизирано и активно. Всяка женска се сношава само през два дена от този 10-дневен секс маратон.

Избор и ухажване на мъжките

Въпреки че мъжкият елен се опитва да се сноши с всяка женска, с която може, не е ясно дали женските елени активно избират своите партньори.

Изследователите обаче са забелязали женските елени да обикалят и да посещават няколко мъжки през седмиците преди разгонването. Те се опитват да привлекат вниманието на доминантните мъжки, като се предполага, че така те се опитват да направят избор на мъжки до някаква степен.

Доминантните мъжки остават в повишена готовност по време на периода за размножаване, очаквайки техният харем, а и другите женски, да се разгонят. За да се случи това, мъжкият издава гърлени звуци с наведена ниско глава към женската. Той също така мирише нейната вагинална област, докато повдига горната си устна.

След като открие, че женската е разгонена, мъжкият засилва своите гърлени звуци и движение на горната устна, като това може да продължи цял ден. Женската от своя страна остава близо до доминантния мъжки и се опитва да прогони чуждите мъжки, които използват скрита тактика, с рогата си.

За сношаването мъжкият се намества отзад на женската, което обикновено изисква няколко опита, докато женската застане мирно и му позволи да проникне в нея.

След успешното сношаване с женската - актът приключва след няколко секунди - мъжкият елен губи всякакъв интерес към нея и спира да я защитава от останалите мъжки, въпреки нейните опити да остане около него.

Повече подробности за сексуалния живот на еленчетата на Дядо Коледа прочетете в Наука OFFNews.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9342

1

torbalancho

25.12 2016 в 09:49

За сношаването мъжкият се намества отзад на женската, което обикновено изисква няколко опита, докато женската застане мирно и му позволи да проникне в нея.

Тенкс за информацията как се ебат елените, особенно полезна по коледа!!!