Разкриха причината за високия интелект на октопода (видео)

Наука ОFFNews 14 август 2015 в 19:21 20593 1

Снимка Michael LaBarbera

За първи път напълно е разшифрован генома, съвкупносста от гените, на калифорнийския октопод (Octopus bimaculoides). Това позволява да се видят някои ключови разлики с генома на други безгръбначни - почти всички свързани с нервната система.

Изследването е на учените от университета Чикаго в Илинойс и Института на науките и технологиите на Окинава (Япония) и е публикувано в списание Nature.

Октоподът е едно от най-интересните същества в природата. Той има три сърца, пипала със собствени богати на неврони "мозъци", а освен това може бързо да променя цвета и текстурата на кожата си, за да избяга от хищниците. Не е изненадващо тогава, че октоподът има голям, сложен геном, което обяснява изключителните му способности, разказва сайтът на списание Science.

Геномът на октопода се оказва изненадващо голям - неговата ДНК се състои от 2,7 милиарда нуклеотидни бази. За сравнение, в човешката ДНК са 3,3 млрд. При това, по брой на гени, кодиращи протеините, октоподът дори ни изпреварва с неговите 33 хиляди срещу човешките 25 хиляди. Октоподът има 28 хромозоми, които, разбира се, са по-малко, отколкото при нас, но са много повече от броя на хромозомите на другите безгръбначни. 

Снимка: news.usc.edu 

Това отчасти обяснява защо октоподите са развили сложна нервна система, организирана по съвсем различен начин от тази на гръбначните животни. Работата е там, че у гръбначните аксоните - дълги израстъци на невроните, които предават информацията са заобиколени от слой от специален протеин - миелин, който ускорява предаването на информацията.

В нервната система на октопода има малко миелин, но има алтернативна схема, основана на идеята за децентрализация, например, всяко от неговите осем пипала разполага със собствен мини "мозък", който контролира движението му, общата координация става, разбира се, от главния мозък. Частичната автономия на локалните участъци на нервната система  позволява също и да се променя моментално цвета на тялото на октопода.

Октоподите заемат едно от челните места по развитие на нервната система сред безгръбначните и не случайно са наричани „приматите на морето“. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови