Историческата среща с Плутон

Наука ОFFNews 14 юли 2015 в 16:50 23095 2

Снимка NASA

Движейки се със скорост от 45 хил. км/ч сондата New Horizons прелетя край системата Плутон на разстояние само от 12,5 хил. километра в 14:49 българско време.

Според учените на НАСА, New Horizons вече е влязъл в историята като най-скоростният апарат, пускан някога от хората. Той ще е първият и дълго време единственият приближил се толкова близо до планетата джудже.

New Horizons ще извърши първия полет до пояса на Кайпер, гигантска зона на ледени тела и загадъчни малки обекти отвъд орбитата на Нептун. Този район е известен също като зона на малки ледени обекти в нашата Слънчева система. Плутон е най-известният ѝ член, макар и не най-големият. Ерида, открита през 2003 г., е почти същата по размер. Смята се, че има стотици хиляди ледени астероиди, над 100 км в диаметър, а също и един трилион комети.

Камерата Lorri ще направи множество снимки с резолюция от 70 метра на пиксел. Четиринайсет минути по-късно, тя ще сканира Харон от разстояние 25 000 км, както и четирите малки спътници - Хидра, Стикс, Никта и Цербер.

Шестте други научни инструменти ще изготвят топлинна карта на двойката Харон-Плутон, ще проучат състава на повърхността и атмосферата и ще изследват взаимодействието на Плутон със слънчевия вятър. Всичко това ще стане в автоматичен режим, тъй като е невъзможно да се правят промени в програмата на преминаването заради близо 9-часово закъснение на двупосочната комуникация между Земята и сондата.

По време на прелитането, сондата ще бъде заета с фотографиране и събиране на научни данни, така че ще трябва да изчакаме до сряда 15 юли, за да видим подробен поглед на Плутон и неговите луни. Дори след като отмине, New Horizons ще бъде толкова зает, че прехвърлянето информация и снимки ще отнеме месеци.

Скоростта на сондата в момента е около 50 хиляди километра в час. Това е една огромна скорост, при която сблъсъкът дори и с фин прах може да доведе до необратими последици

Въпреки потенциалните проблеми, достигането до Плутон е едно от най-значителните постижения на нашата цивилизация. И дали New Horizons по-нататък ще проучва Вселената или ще заспи вечен сън - събитието във всеки случай е изключително. 

Въпреки, че на Плутон му бе отнет статута на планета, той предизвиква интерес сред учени и обикновени хора.

Следете събитието в статиите на Наука ОFFNews с таг "Плутон".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!