Сондата New Horizons скоро ще стигне до Плутон

ОFFNews Последна промяна на 26 ноември 2014 в 13:55 2530 1

Снимка NASA / ESA

Скоро, много скоро, ще имаме много по-добри снимки на Плутон.

Плутон през следващата година ще бъде обект на особено внимание от NASA. На 6 декември сондата New Horizons ще се "събуди" от хибернация, за да се подготви за голямата си среща с небесното тяло в края на Слънчевата система, съобщават от NASA.

New Horizons "спи" през по-голямата част от деветгодишното си пътуване, за да запази електрониката си, но скоро ще се рестартира отново. Както и при хората, "сънят" за New Horizons не означава пълно изключване.

Бордният компютър прави веднъж седмично проверка на системата и изпраща информация за състоянието й към Земята. В момента New Horizons е на близо 4,8 милиарда километра от Земята.

New Horizons ще се започне работа на 15 януари с изучаване на системата Плутон / Харон (спътника на Плутон) от разстояние 260 милиона километра като най-близо до Плутон ще бъде на 14 юли.

След Плутон учените от мисията New Horizons имат планове да коригират траекторията на сондата, за да изследват и други небесни тела от пояса на Кайпер.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2014 в 19:22

4,8 милиарда км. Ако светлината изминава разстоянието от Слънцето до Земята (150 млн. км.) за 8 минути, то радио сигналът от New Horizons до Земята ще идва за 4 часа и 16 минути.