Руски олигарх върна на Джеймс Уотсън нобеловия му медал

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 10:31 13916 8

Снимка kommersant.ru

Нобеловият медал, който Джеймс Уотсън получи през 1962 г. за откритието си на структурата на ДНК и продаде на търг, му бе върнат миналата седмица от откупилия го руски милиардер на церемония в Руската академия на науките.

На 17 юни Уотсън е поканен да изнесе публична лекция "От структурата на ДНК към лечение на рака" в Руската академия на науките. Преди началото на лекцията му бе върнат медала от Нобеловата му награда, продаден на търг в Кристис за 4,1 млн долара през 2014. Нобеловата награда бе купена от руския милиардер Алишер Усманов с обявената още тогава цел - да бъде върната обратно на ученият.

Бърз успех...

"Успехът често идва при този, който пръв започне да действа, а не при този, който е по-способен, отколкото конкурентите си", - е кредото на Джеймс Уотсън, изразено в книгата му "Избягвайте скучните хора" (Avoid boring people). Той наистина прави всичко бързо - моделът на двойно спиралната структурата на ДНК е открит от Джеймс Уотсън и колегите му Франсис Крик и Морис Уилкинс през 1962 г., когато Джеймс, най-младият от тях, е на 24 години. 

Повече от 25 години Джеймс Уотсън ръководи лабораторията Cold Spring Harbor в Ню Йорк, където изследва генетиката на рака. През 1990 г. ученият стартира проекта "Човешки геном", предназначен за създаване на карта на човешкия геном, определяйки последователността от нуклеотиди на ДНК.

Джеймс Уотсън и колегата му по Нобелова награда Френсис Крик.

... и бързи скандали след непремерени изказвания

Но както в кариерата си, Джеймс Уотсън явно прибързва и с изявленията си. Той предизвика световен скандал с расистките си изказвания неотдавна. В интервю за британския вестник "Сънди таймс" Уотсън казва, че е загрижен за бъдещето на Африка, "защото цялата ни политика се базира на това, че тяхната интелигентност е същата като нашата, въпреки че всички тестове показват, че това не е така" и че хората си мислят, "че всички са еднакви, но онези, които имат вземане-даване с черни работници знаят, че не е така". Освен това Уотсън споделя, че черните притежават по-силно либидо от белите.

Преди време е отново в центъра на скандал като предлага да превърне с генно инженерство всички момичета в красавици и да избави майките от хомосексуални деца. Уотсън заявява, че "жената има право на аборт, ако тестовете показват, че детето й може да има склонност към хомосексуализъм", макар че по-късно се отрича, твърдейки, че е се е изказвал чисто теоретично. 

Неговите скандални изявления не остават ненаказани. През 2007 г. ученият губи поста си в Cold Spring Harbor. "Анатемосан" е от повечето научни организации, отказани са му всякакви публични изяви на конференции, конгреси и симпозиуми.

Огорчен от изолацията, а може би и притеснен за пари, Джеймс Уотсън продава медалът си от Нобеловата награда през 2014.

Русия го обича

Нобеловият лауреат в момента е на 87 години и преживява своя триумф в Русия. Миналата сряда, 17 юни в Москва се организира церемония по връщането на наградата му в Руската академия на науките от главата на академията Владимир Фортов.

"Руският народ чрез Алишер Усманов по свой начин казва: "Благодаря ви за вашите изследвания, за написаните книги и приносът за развитието на науката в целия свят" - "Да чувстваш, че те уважават и обичат е много приятно", - е заявил Уотсън на церемонията, съобщава Риа новости.

Ректорът на Московския държавен университет Виктор Садовничий дава на Уотсън специален медал на Московския университет, както и титлата почетен професор на университета.

На въпроса дали ще продаде отново нобеловия си медал, Уотсън отговорил, че няма - това би поставило в глупава ситуация и него, и господин Усманов, предава руското издание Комерсант.

А ето и цялата лекция "От структурата на ДНК към лечение на рака" в РАН: 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 23:40

Казал е неща които са верни и много хора ги знаят но не смеят да изказват публично заради стах от преследване. Т.е. това което се е случило на Джеймс Уотсън...
Само че истината е като кашлицата - не можеш да я скриеш... :-)

24.06 2015 в 16:00

Batko, има наследствена ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ, а не ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТ, както им се иска на педерастите. Ако баба ти е диабетичка има вероятност, и ти да развиеш диабет, но това не е задължително. Няма извинение за педеразите!!!!

23.06 2015 в 21:19

Не го знам какъв е като учен колегата професор, обаче житейската му философия е правлина.

Просто казва същото, което всички останали нормални хора си го мислят, обаче не смеят да го изрекат на глас, защото ПЕДЕРАСТИТЕ, МУЛТИКУЛТУРАСТИТЕ и ПОЛИТКУРЕКТОРАСТИТЕ ще нададат див вой.

23.06 2015 в 15:51

Изказванията са добри, всяко едно по отделно. :))

С което между другото потвърждава, че хомосексуализмът има и наследствена предопределеност.

23.06 2015 в 14:51

do Жена: Kakvoto i da napraviat rusnacite - za teb vse shte e malko, zashtoto imash nujda da mrazish niakogo!!!

23.06 2015 в 14:33

...абсолютно, напълно е прав! Само не знам какви са били мотивите му да продаде медала. Дали това което е казал или нещо друго...

п.п. Съгласен съм и с merypoup, прочее

23.06 2015 в 13:40

"Непремерените" му изказвания, са всъщност директно казани истини. Но новата цензура, лицемерието е водеща морална ценност и голяма непреодолима сила.

23.06 2015 в 12:33

Хубава статия, хубаво написана. Само си оправете членуването - допълнението никога не се членува с пълен член! Иначе смятам, че руснаците си правят реклама на чужд гръб.
 
X