Най-малко две планети има отвъд Плутон

ОFFNews 17 януари 2015 в 10:01 9055 3

Снимка НАСА

Две или повече неизвестни планети биха могли да съществуват отвъд орбитата на Плутон в нашата слънчева система, сочи ново проучване.

Най-малко две по-големи от Земята планети се крият в тъмните дълбини на космоса отвъд Плутон и чакат да бъдат открити - показва нов анализ на орбитите на "екстремни транс-нептуновите обекти" (ETNOs) от испански и британски астрономи - съобщава Space.com.

"Големият брой обекти с необичайни и аномални орбити ни кара да вярваме, че отвъд орбитата на Плутон, има една невидима сила, която оказва влияние върху разпределението и траекторията на най-далечните транс-нептунови обекти. Изглежда, че най-правдоподобното обяснение за тази аномалия е, че зад Нептун и Плутон има и други планети, които все още не са ни известни. Ние все още не знаем колко точно има там, предвид малкото данни, но нашите изчисления показват, че има най-малко две." - пояснява Карлос де ла Фуенте Маркос от Мадридския университет.

Карлос де ла Фуенте Маркос и колегите му стигнали до това заключение, след като забелязали, че малките небесни тела отвъд Нептун и Плутон не сa разпределени така, както се предсказва от модела на Слънчевата система и се въртят по "неправилни орбити". Ако моделът бе верен, то всички големи астероиди и планети-джуджета максимално ще бъдат отдалечени от Слънцето приблизително на еднакво разстояние и ще се въртят по относително "плоски" и тесни орбити.

Но действителните орбити на транс-нептуновите обекти са наклонени средно на 20 градуса, а максималното им отдалечаване от Слънцето се различава 2-3 пъти. Всичко това навело учените до идеята, че в зоната отвъд орбитата на Плутон и Нептун може да има планети.

"Потенциалните неоткрити светове ще са по-големи от Земята", казват изследователите, "и ще лежат около 200 AU (астрономически единици, 1AU=149 597 871 km) или повече от Слънцето - толкова далеч, че ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, да се намерят със съвременните инструменти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!