2016-а счупи рекорди: температурата е най-висока, ледът - все по-малко

Александра Маркарян 20 юли 2016 в 11:22 4403 3

Снимка НАСА

Глобалната средна температура на повърхността (в градуси по Целзий).

Два ключови показателя за климата - температурата на повърхността и размерът на арктическия лед - счупиха няколко рекорда през първата половина на 2016 г., съобщи НАСА.

Всеки от първите шест месеца на 2016 година е поставял рекорд за най-топлия за съответния месец в световен мащаб, откакто се измерват температурни рекорди, т.е. от 1880 година, констатират учените на НАСА.

Шестмесечният период - от януари до юни - е също е бил най-топлото полугодие на планетата досега - със средна температура, която е по-висока с 1.3 градуса по Целзий от измерената в края на XIX век.

Пет от първите шест месеца на 2016 г. също поставят рекорди респективно за съответните месеци по най-малка площ на арктическия лед, откакто са започнали измерванията (1979 г.). Има едно изключение - месец март 2016-а е на второ място за съответния месец.

В разгара на лятото арктическият лед покрива 40% по-малка площ, отколкото в края на 70-те и началото на 80-те години. Всяко десетилетие той намалява с 13.4%, според измерванията, които се правят всеки септември.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни