Писмо до Дядо Коледа

Владимир Каролев Последна промяна на 24 декември 2012 в 14:01 10833 170

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Мили Дядо Коледа, пожелавам си през следващата година, политиците да се бъркат все по-малко, където не им е работа. В края на миналия и началото на този век, американските политици се набъркаха в жилищното кредитиране и през 2008 година, гръмна ипотечния балон, повлякъл глобална финансова криза. А през последните двайсетина година много европейските политици набъркаха социалните системи в системите за купуване на гласове и през 2009 година гърците издухаха супата. После бяха португалците, да се готвят испанците.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и повече гласоподаватели да разберат, че пожар не се гаси с бензин. Както финансовата криза през 2008, така и дълговата криза от 2009 досега, бяха причинени предимно от намеса на държавата в икономиката. Съответно, няма как повече държавна намеса да разреши възникналите проблеми. Дано повече гласоподаватели разберат, че бюджетен дефицит се бори като си посвиеш чергата или напечаташ повече пари, като първото води до оздравителен краткосрочен шок, след който винаги започва растеж, а второто ти праща спестяванията по дяволите чрез единствения данък, който се налага без закон – инфлацията. Бюджетен дефицит не се бори като вземеш повече пари на заем.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да излееш по една чаша студена вода върху българските десни политици. Защото останахме без дясна партия в парламента. Явно са забравили, че с празни приказки и локуми доверие не се гради. И гласове не се печелят. Ако имаш път към Драгалевци, пусни и, моля те, някой модерен учебник по икономиката в комина на г-н Костов, та да разбере, че няма толкова луд човек, който да обича да плаща високи данъци, когато може да плаща ниски.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да върголиш в студения сняг левите политици, за да се осъзнаят и засрамят най-накрая. След като с леви политики на вмешателство на държавата в икономиката причиниха финансовата криза от 2008 и дълговата криза от 2009, ум не ми го побира как могат да обвиняват десните и либерални политики. Явно срамът и съвестта им нещо са хванали ръжда. Затова, отъркаляй ги в снега, за да се осъзнаят. Няма да е зле и веднъж завинаги да разберат, че както и да режеш една ябълка, тя все ще си остане една ябълка. И че ако искаш да имаш две ябълки, трябва да посадиш дръвче и догодина то да ти роди втора ябълка. Благосъстоянието на едно общество не се умножава, когато го делиш.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си следващата година София да купи поне 15-годишни трамваи. Че тези 25-годишните, които ги купиха през миналата година, ги искат за музея на трамваите във Виена. И ако може кметицата Фандъкова да нареди и другите концесионери на автобусния превози в София да бъдат изкупени за сметка на данъците на софиянци. Не е честно само Карат-С да получава подаръци.

Мили Дядо Коледа, накрая си пожелавам всички да сме живи и здрави. Това е най-важното. Амин!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2013 в 11:55

Дрън-дрън ярина! Или: Празна Мара тъпан била!
Някога, преди 5 - 6 десетилетия, в един цирк в България имаше един Мирча Кришан, който като излезе на арената и му зададат някакъв въпрос, независимо дали става дума за Космоса, за ядрената енергия, за мухата или за ряпата, винаги довеждаше отговора в края на краищата до това, че в краставицата има 98% вода. Сега в България, но извън цирковата арена (освен ако приемем, че България като държава си е баш анджак един автентичен цирк) си имаме двама мирчакришановци: Дружинната пионерска ръководителка без червена връзка Меглена Кунева-Пръмова и Владимир Каролев. Но тъй като авторът на този коментар е безспорен кавалер, тук с дами, дори когато са пионерски ръководителки, няма да се занимаваме.
Колкото до обикалящия постоянно всички медии ВК (тук ВК е Владимир Каролев, а не юридическото лице Водоснабдяване и канализации!), за да прави вероятно добре платен пиар на българския криминално зароден и криминално развиващ се бизнес, основно на неговата олигархическа прослойка, неговата, на ВК, краставица, е намесата на държавата в работата (функционирането) на бизнеса. И за разлика от оригиналния Мирча Кришан, който щедро се съгласява, че в краставицата има поне 2% сухо вещество, ВК изобщо не е съгласен с каквато и да било намеса на държавата в бизнеса на неговите приятели и, може би, негласни спосори. Нито дори 0,0000001%.
Нека сега да предположим, че новоизбраният на 12.05.2013 година парламент може да си избере правителство и после реши да послуша съветите на ВК. Тогава той ще трябва да седне и да отмени действието на всички закони, които регламентират финансовата и стопанската дейност (тоест, които регламентират съществуването и функционирането на бизнеса) в държавата, всички данъчни закони и всички членчета, алинеи и букви от Наказателния кодекс, които по някакъв начин засягат отношенията на бизнеса с държавните институции и с нейните граждани. Тоест, те ще трябва да поставят бизнеса извън законите на държавата. След което всеки Бандитчо Разбойников Калашников ще може да си събере една въоръжена с калашници банда, с която да си напазарува от магазините и дори направо от заводите всичко, което му харесва, без да е необходимо да плаща. Нали?
Но може би ВК има предвид не държавата напълно да се откаже от каквато и да било регламентация в областта на бизнеса и на неговите отношения с държавните институции и обикновените хора от народа, а само да не се меси там, където това не е изгодно на бизнеса? И да се меси там, където е изгодно за него? Но ако е така, защо ВК не си признае и не си го каже ясно и разбрано на чист и ясен български език, така че да го разбере цял свят? Така, че дори и той сам да разбере, какво всъщност е казал?
Защото воплите на ВК и на всички идеолози, политолози и бизнесмени срещу намесата на държавата в работата на бизнеса са подвеждащи. Манипулиращи. Всъщност те нямат нищо против държавата да се меси в тяхна полза. Например, да създаде закон за плосък 10% данък ДОД за корпорациите. Съгласни са и изобщо да отмени този данък. Но не са съгласни да направи този данък радикално прогресивен. Или да създаде нова данъчна ссистема, в която данъкът ДДС (данък върху добавената стойност) да не съществува, а данъкът върху корпоративната печалба - радикално прогресивен.
Нали е така, Ваше превъзходителство главен защитник на разоряващо голевите печалби на едрите бизнесмени в държавата?

20.01 2013 в 13:14

Като няма нищо ефективно, направи си една фирма, в която работите за любов, и се конкурирайте с Епъл или Гуугъл - ще ги разбиете :-) :-) :-)

08.01 2013 в 23:55

Къде видя да убеждавам някого за Белене? Това е абсурдно, имайки се предвид, че съм работил професионално по този проект. Говорим си пак врели некипели :-)

07.01 2013 в 15:38

Ти си един от тези, които заблуждават българите, че Белене им трябва, и че е изгодно. Твърде много българи все още разчитат на телевизията и вестниците за информация по такива важни въпроси, и точно от това се възползваш. За хора като теб, Милен Велчев, Николай Василев, Петър Корумбашев, Румен Овчаров и т.н. няма по-точно определение от предатели. ГЕРБ не са изключение, но са доста по-необразовани и брутални.

05.01 2013 в 16:46

"Рибата се вмирисва откъм главата "

Интересно обаче откъде се осолява за да не се вмирише... Мисля, че отвътре ;)

05.01 2013 в 14:39

И как така безотговорно и неинформирано ги раздаваш тези оценки!?

05.01 2013 в 14:14

Бизи, противоречи на човешката логика да записвам курс, в който хора, докарали съвременната икономика до дъното, в което е, ще ме учат как да мисля като тях!!!

Ти пък в такъв случай може да прочетеш Библията ;)

В крайна сметка... На банкнотите пише "in God we trust" или нещо подобно беше...

Икономиката не е основополагаща дисциплина. Тя може да те научи само как да къртиш кинти в съществуващата система, но аз и сега го правя без проблем. Но не е това целта. Нито моята, нито по принцип.

05.01 2013 в 12:16

Арх., за да доближим езиците, на които говорим, www.learnlibery.org предлага безплатен триседмичен онлайн курс по икономика. Идеален е за архитекти! Запиши го щом темата ти е интересна и после пак ще говорим.

05.01 2013 в 11:31

Ако идеш в Индия ще видиш едни хора, които се валят в прахоляците ухилени до ушите!!!

А в целия развит свят, всички тези задоволени и изтупани хора, гледат замислено... И не се обичат! Щом не правят деца...

05.01 2013 в 11:25

Ема лицемерие ли е да не смяташ, че парите за здравеопазване трябва да минават през нечий джоб първо и ако този човек си направи добрината да си купи само 10 имота, вместо 20 , да остави пари и на някое дете да му извадят сливиците веднага, а не когато родителите му успеят да изгладуват някой лев!

Животът не е само печалба през цялото време, има неща, които са инвестиция без директна възвращаемост и твоето схващане за устройството за света ги изключва. Като отглеждането на деца, примерно. Затова в целия развит свят прираста е отрицателен! Потънали в удобство и... Апатия!

Освен това има и психологически момент - когато разградиш естествения човешки инстинкт към социум, който присъства в по- нецивилизованите раси в момента, хората изпадат в апатия и нежелание да поддържат живота. Пиша от телефона и ми е трудно...

С цялата ми симпатия към теб, Бизи, мисля, че говорим за едно и също нещо на различни езици...