Денят след утре или как да запазим една надежда жива

Кирил Аврамов Последна промяна на 24 юни 2013 в 14:28 7626 8

Кирил Аврамов
Кирил Аврамов

Кирил Аврамов

От улиците и площадите струи енергия невиждана от години насам.

Тази енергия има и конкретни послания, а те са поне три – искаме си държавата обратно, не искаме повече да търпим „уговорки на тъмно” и търсим начин как да не възпроизведем статуквото на прехода отново. Посланията чертаят и новите разделителни линии – „мозък срещу мускули”, „публичност срещу задкулисие” и „енергичност и оптимизъм срещу апатия и обреченост”. С други думи искаме да влезем в 21 век, а не да „циклим” в миналото до припадък. За тези които усещат – търси се новото поколение в политическия живот на страната което има план за буквално „нов курс” (New Deal) и не го е страх да го приложи на практика.

Оттук, предстои и най-важният тест за това евентуално ново начало – изкушението да бъде използвана добре познатата стара „механика” на сбор в десницата на базата на договорки и търсенето на класически „десен” фронт или по-рискованият, но новаторски вариант за широк демократичен блок, където носителите на автентични каузи от тъмносини, през зелени до либерално-леви ще намерят своето представителство.

Моето скромно мнение е, че събуденото гражданско общество интуитивно ще предпочете вторият вариант, особено ако естествените и автентични лидери, а не „парашутистите” успеят да предложат на обществото алтернативен план за изход от патовата ситуация, забележете в екип (т.е не в режим на измерване на персоналното его на всеки един от тях).

Казано иначе, търси се сплотен екип с план за действие. Който пръв успее да формулира подобна обединителна кауза, ще бъде и първият успял да създаде алтернативният „контра-разказ” на сегашната тъжна реалност. Който пръв успее да приложи и конкретните мерки от конкретен план, плод на този алтернативен разказ за възможната друга България, ще е и този, който ще очертае контурите на българската политическа сцена за поне едно десетилетие напред. В днешният свят на мигновено споделена информация, не по-голямата риба изяжда по-малката, а по-бързата изпреварва по-бавната. Сега е моментът да разберем, дали има желание за обединение около идеята за пренаписване на „големите” правила и да вървим към модела на добрата към гражданите си държава чрез „умнa” политика (smart politics) или ще заложим на добре познати лица и практики от миналия век насам. Днес чертаем „линията в пясъка” и избираме страни – граждани или задкулисие. Изборът си е лично наш.

P.S.: А, забравих и най-важното за всички тези които считат промяната за невъзможна, а именно: “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.” (Ганди)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2300

8

квазимодо

12.09 2018 в 18:13

Може ли и за мен една голяма ЕВРО ЛЪЖИЦА

25.06 2013 в 15:03

Защо Кирил Аврамов вижда изход само в един нов широк демократичен блок? Защото му е много близък хоризонта. Не може ли да се създаде нова лява формация? А ново центристко обединение?

"Моето скромно мнение е, че събуденото гражданско общество интуитивно ще предпочете вторият вариант, особено ако естествените и автентични лидери, а не „парашутистите” успеят да предложат на обществото алтернативен план за изход " - Костовист!

25.06 2013 в 13:55

Браво, Майсторе, преизпълняваш плана.
Гордея се от теб, трябва и ти да си горд Българин!

25.06 2013 в 13:54

Браво господин Аврамов, кратко, точно и на разбираем език !

25.06 2013 в 10:48

Страхотна статия!!! :)

Балкански... Пак си далеч извън "хабера"... :(

ГАНДИ трябва да се изучава в училище...

25.06 2013 в 10:03

Тоя е най-слабият автор на OFFnews, слабо казано, толкова много посредственост събрана на толкова малко място - това си е направо постижение...

24.06 2013 в 19:44

Тая тъпа свинска мутра от снимката е някакъв провинциален събирач на дългове.

24.06 2013 в 18:10

Тезата за "широк демократичен блок" с десни, зелени и либерално-леви значи връщане към СДС от 1990. То това беше, сбор от анти-недемократи. Такава коалиция не може да е стабилна и не е ясно как ще прави политики, които пораждат противоречия у нея. Крайно време е хората да осъзнаят защо подкрепят една партия, какви политики подкрепят, и да има ясно разграничение. Не правете пак дясно ОФ, моля!