Everybody ДАНС Now!

Кирил Аврамов Последна промяна на 15 юни 2013 в 02:29 14020 13

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Кирил Аврамов

Уважаеми съграждани, кога за последен път ви се случи да скачате в локвите, под проливен дъжд и да викате „кой не скача е червен” под звуците на “Everybody Dance Now”, а? Ами, на мен вчера. И то не къде да е. Не на стадиона или някъде другаде, а направо под прозорците на Министерски съвет. Ако се питате защо ли гражданското парти е било точно пред МС, то веднага ще ви отговоря – изпълнението ни бе провокирано и поръчано от мъдреците от новата Тройна коалиция и солото на Пеевски & Co и така стигнахме до...Everybody ДАНС Now.

Сега малко по-сериозно, че всъщност реалността стана малко по-страшна от клубните декори на местната клубно-демократична бутафория. Става дума за следното – над 10 000 граждани от всякакви цветове, убеждения и възрасти се събраха на масов протест в проливния дъжд срещу поредното посегателство над институционалния ред в обрулената ни република. Това посегателство се състои във факта, че без широк, прозрачен и публичен дебат и за около петнадесетина минути, един възедър и много преуспял човек успя да овладее ключова служба за сигурност на страната за срок от пет години! И забележете, тук не става дума за личността и качествата на възедрия човек или неговото диспропорционално, да не кажа монополно влияние върху медиите и скоростта на въртенето му като топче в политическия „пинг-понг” между псевдо-опонентите БСП-ГЕРБ. Тук става дума за класически случай на „отвличане на държавата” (т.нар. state capture) в частна полза и за частно разчистване на сметки.

Не, не ме разбирайте погрешно – аз също толкова силно ненавиждам полицейщината и грубата сила, наложена от ГЕРБ и техните мутромилиционери и активно участвах в публичния дебат в посока нейното премахване. Обаче не мога да се съглася, че в името на борбата с монополите и връщането на институционалния ред в страната ще използваме средства добре познати от миналото. И понеже сме нация, която твърдо иска да се възползва от метода проба-грешка, нека припомня – точно преди няколко месеца още живеехме с идеята, че „един добър бабаит ще победи лошите такива”. Е, нали резултатът стана ясен на всички – получихме всеобща бедност, усещане за безизходица и в крайна сметка - „Орлов мост”. Новото в случая е, че гражданите бързо усещат кога политическият театър става пошъл и кога задкулисните уговорки и машинации прозират зад завесата, т.е. докато пушекът задимява сцената, някой бърза да замита следи. Разликата е, че способността им да се организират и протестират бързо, надхвърля скоростта на въображението на „дебелите котараци” от естаблишмънта. Честно казано, изумен съм, че едва проходил, кабинетът „Орешарски” решава да следва същата логика, като на „старите”. Явно т.нар. „политически елит” не иска или не може да си вземе поуки от ставащото в страната и при съседите в реално време. А времето е безпощадно и радикализира и без това обрулените даскали, занаятчии, служители, хора на свободните професии и на малцината, които създават и малкото добавена стойност в своите малки предприятия. Местната нагла олигархия зорлем ги тика в посока развяване на флаг, подобен на развятия от американския генерал Гадсден, на който има изобразена змия и надпис „Don’t Tread on Me*”, защото явно не иска да разбере, че тези хора вече няма какво да губят и търсят алтернатива извън казионното политическо представителство, така дискредитирано още от самия (фал)старт на парламентарния сезон.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

*от англ. „Не ме заплашвай / не ме настъпвай”

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 00:49

Драги, фредо,
Откровени лъжи.

15.06 2013 в 16:13

Момичета и момчета, не е сега времето да воюваме един срещу друг. Не настройвайте хората предварително "про"-някого или "анти". Не забравяйте, че почти два милиона гласуваха общо за ГЕРБ и Столетницата. Два милиона - всеки с надеждите или наивността си. Два милиона - половината от имащите право на глас. Ако сте умни - не ги ругайте и не отричайте избора им. Спечелете ги за една смислена кауза или идея, приобщете ги - те са Народът. И много от тях бяха вчера на улицата! ...
Колкото до Доган - ще ви се да е в мавзолея. Но не е там. Доган дърпа конците в момента на цялото ни правителство ... Колкото се оттегли Станишев от управлението на Държавата - толкова и Доган се е отказал.

15.06 2013 в 11:33

Уважаеми, г-н Off,
Патосът, с който защитавате Герб е достоен за уважение, но също така показва колко сте заблуден. Особено с твърдението, че ББ е най-образования премиер. Не искам да ви троша хатъра-симпатизирайте на когото искате, ваше право е, но от време на време подлагайте на съмнение, анализирайте и мислете. Правителството на Герб не беше успешно даже не беше никакво и това ясно се видя. Беше водено от премиер с много лек умствен багаж и порочен манталитет, а от премиера тръгва всичко. Сегашното правителство показа, че с нищо не е по добро и трябва да си отива на момента. Но не ме карайте да избирам Герб като по-малкото зло, защото има много по- добри алтернативи, но не ги виждаме точно защото сме късопаметни и лесно манипулируеми.
Бъдете здрави и мислете!

15.06 2013 в 11:26

Което само говори, че "образованоста" няма голямо зна§ение при управлението на държавата.
Партиите и БСП и ГЕРБ трябва да се прочист

15.06 2013 в 11:22

Ей това комунистите сте болни хора. Сега Пеевски и Станишев и на вас ви го набиха, ама продалжавате сляпо и роболепно да вярвате. Те герб може да са всякакви, но това няма нищо общо с назначаването на Пеевски (90% от министрите и заместниците обявени до сега също са поне за разтрел). Извиненията, предишните са виновни не действат вече. Тука вината е лично на станишев и всички от БСП които подкрепиха това олигарско правителство. НЕ МОЖЕ да се връщат 90% от мекеретата от времето на тройната коалиция - НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИМ! И това няма нищо общо с герб.

15.06 2013 в 11:19

И аз не мога да повярвам на ушите си и очите си, когато някой започва да превъзнася Тиквения Буда.Бил най-образования премиер, който сме имали.....Явно страдаш от някакво тежко мозъчно заболяване.Аз пък не мога да се сетя за по-неграмотен и тъп от него...Да, съгласен съм, че някои от предшествениците му направиха много по-големи поразии, няма спор за това, но до един бяха и по-образовани, и по-интелигентни от тая второразредна мутра.

15.06 2013 в 08:05

Какъв по-добър начин за замитане на следите от 30 годишното крадене, от гражданска война?!

И всички щастливи: Крадците - недосегаеми; Окрадените - отмъстени. Завеса. Край на второ действие.

15.06 2013 в 07:34

Ok сценария е да има протести? А ако не протестираш сценария е да те ограбят и през 21-ви век да си направим политичски репресии както е било при сталин, така ли? Кое предпочиташ? Ами предпочитам протестите

Авторе за съжаление явно си много млад човек и не помниш как този номер, който сега видяхме комунистите ни го играят от 23 години през 3-4 години. Дори имаше вече 2 3 креатури като Орешарски а мимолетни богаташи като избрания за шев на ДАНС с лопатада ги ринеш. Жалко е че много хора са толкова късопаметни и за пореден път избраха БКП.

И да не ти прозвучи тъпо но голяма част от нещата дето си написал за ГЕРБ са меко казано погрешни разсъждения. Поне прочетете биографиите на хората за които пишете че са пожарникари....пожарникар или не това е най-образования ни министър председател от 23 години насам, единствения с докторска титла и то изкарана по време когато нямаше югозападен университет.

Жалко е, че умни хора не могат да вникнат на 2 сантиметра под пропагандата.

Иначе а обеднели сме ама забелязал ли си защо сега сме бедни а преди 5 години беше горе долу ОК или поне имаше блещукаше в тунела? Забелязал ли си че от 2 милиарда евро заблудени инвестиции на година преди, сега входящите пари в икономика са няколко стотин милиона евро от евро програми? Ако Борисов не беше управлявал толкова добре колкото се справи, нещата щяха да са в пъти по зле, да ти припомня преди 4 години всички евро финансирания без изключение бяха спрени, заради подобни на вчерашната случки, заради заменките на гори в защитени местности, заради корупция в невиждани размери, заради лобистки закони и т.н.

Сетих се и друго да припомня, че БСП тогава дори забраниха независи медии а предават в България, да има такъв закон, независими медии нямат право на ефир!! Дори спряха няколко такива медии в годините дето ти се струва че всичко е било наред. Тогава също имаше протести ама никой дори не съобщаваше по въпросните медии.

А Орешарски знаеш ли какъв човек е? Той е финансист на мафията. Потърси малко в Гугъл, направо не вярвам на очите и ушите си като почне някой да го превъзнася. Потърси как по врмето на Станишев министъра на финансите издейства данъчни облекчения за хазартния бизнес и няколко други лобистки закона за хазарта. Потърси защо Орешарски не стана кмет на София от името на СДС с кое лице се оказа тогава близък г-н Орешарски. Потърси е так статии от преди 5-10 години за този сегашен идол, а всъшност креатура на мафията.

Прекалено наивно и меко казано грешно е това дето си написал, но съм 100% съгласен че сегашние трябва да си ходят възможно най-бързо

15.06 2013 в 07:32

Какви лозунги на ГЕРБ? Ти въобще видя ли кадри от протестите или си бълнуваш наяве?

15.06 2013 в 05:45

Какво правите тогава под лозунгите на ГЕРБ? Защо не си организирате протести срещу олигархията, а участвате като марионетки в нейните сценарии за разпределяне на баницата?
 
X