Събития и случки на 27 януари

OFFNews 27 януари 2016 в 04:58 2863 0

Разкопки

Снимка OFFNews

Край Гърмен са разкрити само част от основите на Никополис ад Нестум – Град на победата до Места, издигнат в прослава на император Траян и неговия триумф над даките през 106 г. Останки от друг такъв град, „до Дунав”, има край с. Никюп, Великотърновско.

В България

1878 Руски войски освобождават градовете Добрич (тогава Хаджиоглу Пазарджик) и Омуртаг (Осман пазар).

1881 Българското правителство отправя нота до Великите сили за подобряване положението на българите в „европейските вилаети“ (т. е. земите с преобладаващо българско население) на Турция.

1920 Обнародван е Закон за покровителство на малцинствата в България (по силата на чл. 49-57 от Ньойския договор). В същия ден е публикувана и конвенция между България и Гърция за свободата на емиграция на малцинствата.

1944 В хода на Втората световна война Великобритания, СССР и САЩ предупреждават България да спре помощта за Германия и да изтегли войските си от Югославия и Гърция. В противен случай тя ще бъде третирана като съюзник на хитлеристите.

1965 В София започват трудни разговори (до 30 януари) между министъра на външните работи Иван Башев и югославския му колега Коча Попович. Компромисът им по македонския въпрос е, че не трябва да се пречи на научните и културните дейци да изследват историческите и други аспекти на проблема, обаче техните публикации не бива да спъват подобряването на отношенията между двете държави.

1993 С решения на парламента в наименованията на Българското радио и Българската телевизия се добавя, че са национални. Така стават съответно БНР и БНТ.

2013 Проведен е първият референдум от началото на демократичните промени през 1989 г. Предизвикан е от БСП и въпросът в него е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.
С „да” гласуват 851 757 души (60,6% от всички участвали), с „не” 533 526 (37,96%), има и 20-ина хиляди невалидни бюлетини. Като се отчита недостатъчният брой участници, въпросът за АЕЦ „Белене” е препратен за решаване в парламента.

По света

98 Император на Рим става Марк Улпий Траян (според други източници - на 28 януари с.г.). Неговото близо 20-годишно управление е запомнено с мащабно строителство и най-голямото за всички времена териториално разширяване на империята.
Ред следи от онова време има и в земите на днешна България. След разгрома на даките (102 – 106 г.) тук са построени два „града на победата”. Единият е „до Дунав”, Никополис ад Иструм (край великотърновското село Никюп), а другият – до Места (край Гърмен). Името на императора са носили София (Улпия Сердика) и Стара Загора (Аугуста Траяна), носят го и днес град Троян и проходът Траянови врата. Същият владетел е обезсмъртен и в мъдрата приказка за ушите на цар Траян.

1302 Данте Алигиери (1265 – 1321) е наказан с прогонване, принуден е да напусне родната си Флоренция по политически причини. Своя шедьовър „Божествена комедия” той пише от 1307 г. нататък като изгнаник, местейки се от град в град из Италия.

1888 Във Вашингтон е основано неправителственото Национално географско дружество на САЩ. През есента на същата година то издава първия брой на сп. „Нешънъл джиографик”, което по-късно придобива световен престиж и популярност.

1945 Във Втората световна война настъпващите съветски войски освобождават концлагерите Аушвиц (Освиенцим) и Аушвиц II - Биркенау в южна Полша. Там откриват около 7500 затворници, твърде изнемощели и болни, за да могат да ходят.
Десет дни по-рано хитлеристите са евакуирали пеш 58 000 души, от които повечето измират по пътя към други лагери. Освободителите намират и 600 непогребани трупа, а сред остатъците от изтребените в лагера 1,1 млн. души са близо 8 тона човешка коса.


Деца, намерени живи в концлагера Аушвиц, известно време след спасяването им.

1967 При изпитания на системите в космическия кораб «Аполо 1», който е върху ракетата носител «Сатурн» на космодрума Кейп Кенеди (Флорида) избухва пожар. Загиват астронавтите Върджил Грисъм, Едуард Уайт и Роджър Чофи. Най-съществената причина за светкавичния пожар е атмосферата от почти чист кислород; това е коригирано в следващите изпитания. Трагедията забавя, но не спира програмата на НАСА за изпращане на хора на Луната.

1975 В САЩ комисия в Сената започва разследване на ФБР и ЦРУ. Заключенията й, обявени на 20 ноември са шокиращи – и двете служби са уличени в многобройни незаконни действия, включително непозволено следене на няколко хиляди американски граждани. Става официално известно, че ЦРУ е организирало преврати по света, включително в Чили през 1973 г., както и опити за убийства на чуждестранни лидери.

1998 Хилъри Клинтън, тогава първа дама в САЩ, брани по телевизията съпруга си Бил, обвиняван в сексуална авантюра със стажантка в Белия дом. Тя обяснява, че атаките срещу президента са резултат от „обширна дясна конспирация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !