140 години от рождението на Никола Петров - най-силният мъж на XIX век

Последна промяна на 19 декември 2013 в 12:09 6173 1

Никола Петров
Никола Петров

Знаете ли, че най-силният мъж на XIX век е българин?

На 19 декември 1873г. в Горна Оряховица е роден легендарният български борец Никола Петров. Още от малък, Никола остава сирак. Принуден е сам да изкарва прехраната си и заминава в Румъния. Там работи като градинар и междувременно започва да се занимава с борба. През 1895г. в Браила отсяда циркът на известния италианец Жорж Расо. Българинът се изправя срещу него в двубой и побеждава. Няколко седмици по-късно Никола Петров се среща и с френския борец Дублие, който също бива сразен на тепиха. Французинът вижда в българина невероятен талант и решава да му стане треньор. През 1898г. Никола Петров печели титлата „Шампион на Америка”, а на следващата година става шампион по класическа борба във Виена. През 1900г. се състои грандиозно състезание. Събират се най-силните мъже в света, готови да премерят силите си. Отстранил всичките си противници, българинът достига до финал.

Срещу него е изправен световният шампион по борба Пол Фонс. Французинът е висок 2 метра и 16 сантиметра и тежи 145 килограма, докато Никола Петров е с ръст 1.75 и тегло 105кг. С огромни усилия и майсторска техника българинът надделява на тепиха. Признат е за световен шампион и за най-силният човек на XIX век. Става носител на значка на почетния легион и получава награда от 30 000 франка.Постиженията му прославят България в целия свят. От мъка по родината големият борец се завръща в Горна Оряховица. В близки отношения е с министър-председателя Александър Стамболийски и е основател на първата школа по борба в София, която ръководи  лично. След преврата от 1923г. обаче изпада в немилост от новите управляващи и не осъществява напълно идеите си. Никола Петров среща смъртта си на 2 януари 1925г.

Всяка година, от 1963 г. насам, Българската федерация по борба организира в негова памет и с неговото име голям международен турнир по класическа борба. Състезание получи световно признание и намери трайно място в календара на Световната федерация по борба за аматьори (ФИЛА). От 1971 г. най-добре изявилият се български борец получава високото отличие “Златния пояс” на Никола Петров, а на най-добре представилият се чуждестранен борец се връчва специална купа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови