Събития и случки на 10 януари

OFFNews 10 януари 2016 в 04:55 4593 0

Бомбардировач

Снимка Архив

Американски бомбардировач над София през 1944 година.

В България

1878 В Руско-турската война са освободени Копривщица и Клисура. Главната квартира на руската армия е преместена на югоизток - от Ловеч в Севлиево.

1891 Обнародван е Закон за пенсиите на чиновниците и служащите „по гражданското ведомство“, т. е. в администрацията.

1906 Публикувани са две решения за уреждане на външнотърговски отношения – със Сърбия и с Франция.

1919 Влиза в сила Закон за събиране на преките данъци.

1944 Във Втората световна война около 280 самолета участват в най-тежката до момента англо-американска бомбардировка над София. Тя е комбинирана, дневно-нощна, т.е. ударът е повторен и късно вечерта. Загиват 447 души, а ранените са над 600. Сринати или полусринати са 928 сгради, а 1632 – повредени в различна степен (данни - Д. Недялков. „История на Българската военна авиация”). Мнозина остават без подслон насред зимата. В близките дни властите организират началото на евакуация на гражданите.
Българските летци успяват да свалят не по-малко от 6 бомбардировача и 4 изтребителя „Лайтнинг”, други противникови самолети са повредени прогонени от небето на София. В сражението участват и германски пилоти. Според съобщение на Би Би Си този ден от всички операции над Царство България не са се завърнали общо 31 английски и американски самолета.

1954 Открит е първият ски-лифт в България - край хижа "Алеко" на Витоша.

1958 Започва двудневният конгрес, на който е учреден Българският съюз за физкултура и спорт (БСФС).

1997 Протестно шествие на опозицията към Народното събрание завършва с палеж и погром над малка част от сградата. Това е най-бурният епизод от всекидневния натиск за пълно оттегляне на БСП от властта след провалилото се управление на Жан Виденов. (Към онзи момент кабинетът вече е в оставка, но социалистите държат да излъчат втори кабинет в рамките на 37-ото НС, в което имат абсолютно мнозинство.)
Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите; мнозина са гонени и бити из околните улици.

Момент от бурните протести около сградата на Народното събрание на 10 януари 1997 година.

По света

1776 Във Филаделфия е издадена брошурата на Томас Пейн (1737 – 1809) „Здрав разум“, която мощно стимулира американската борба за независимост и преди всичко осъзнаването на колонистите като нова нация. Тя е сред малкото книги в световната история, оказали бързо, пряко и силно влияние върху политическите процеси.
Само за две години са продадени 500 000 екземпляра (при тогавашно население на бъдещите САЩ около 2,5 милиона души). Освен това във всеки разговор и спор, на фронта и в семействата са доводите на Пейн. Например: „...Абсурдно е да предположим, че един континент вечно ще бъде управляван от остров.”

1863 В Лондон е открита първата отсечка на най-старото метро в света. Парни локомотиви теглят тогава влаковете; вагоните са дървени.

1901 Мощен нефтен фонтан изригва от сонда край Бомон, в щата Тексас. Необходими са девет дни, за да бъде овладян „гейзерът”, който се превръща в зрелищен старт на петролната индустрия в САЩ.

1975 Изстрелян е съветският космически кораб „Союз 17” (с екипаж Гречко и Губарев). В орбита той се скачва със „Салют 4”, което е стъпка в развитието на околоземни станции.

1991 Проваля се и последният опит Ирак да бъде убеден да изтегли войските си от окупирания през август с. г. Кувейт. Генералният секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр отпътува от Багдад, а на 16 с.м. са първи удари от операция „Пустинна буря”.

2008 На автоизложение в Делхи индийската компания „Тата мотърс” представя „най-евтината кола” - обявено е, че миниавтомобилът „Нано” ще струва $2500. На пазара в Индия „Нано” излиза през април 2009-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови