Viasat Explore представя Златната треска на 21-ви век

Австралийски търсачи на злато с двойни епизоди в четвъртък от 21 ч

OFFNews 05 септември 2022 в 00:20 3861 0

Австралийски търсачи на злато

Снимка Viasat Explore

Австралийски търсачи на злато

Австралийската пустош е пълна със скъпоценно злато, а не един и двама сурови златотърсачи са на мисия да забогатеят! Дали заради изнурителна работа, екстремни климатични условия, проблеми с техниката или свирепа конкуренция търсенето на злато в тази враждебна среда не е за слаби сърца! Хитовата поредица „Австралийски търсачи на злато“ се завръща по Viasat Explore с най-новия си 7-ми сезон, а те са по-закоравели и по-изобретателни и дръзват да поемат повече рискове от когато и да е било!

За пръв път в историята Австралия е най-големият производител на злато в света. Огромните добиви и рекордните цени форсират Треската за злато на 21-ви век, която вече е в глобален мащаб. В този сезон ветераните търсачи в Австралия достигат до нови предели, където с огромни усилия продължават да работят в бруталните условия.

Снимки: Viasat Explore

Австралийски търсачи на злато, сезон 7 – всеки четвъртък в 21:00

Нов екип – Голд Ритривърс – взима заем от $250,000 в отчаян опит да финансират огромна операция, от която зависи цялата им експедиция. Маркус, Линден и Дейл трябва да се справят с най-рискованото и най-скъпото си начинание, докато Шейн и Ръсел рискуват финансовото си бъдеще с епично пътуване в търсене на големи парчета.

В новия 7-ми сезон екипът Посейдон трябва да продаде мултимилионната си инсталация, за да финансира разкопки на обект, който е възможно да съдържа парче от 1,000 унции. Джаки Бузети и Андрю Лийхи дръзват да се изложат на тропическата жега и изпълнената с влечуги пустош на далечния северен Куинсланд.

Пътуваме до легендарните златни поля по река Палмър, където според историческите извори - са били добивани рекордни количества. Това е също домът на най-голямото влечуго на планетата, солено водния крокодил, както и на западния тайпан, змията с най-токсичната отрова на земното кълбо. Те превръщат мястото в едно от най-опасните златни полета в Австралия.


Австралийски търсачи на злато по Viasat Explore - откъс

В отдалечения регион Пилбара битката за намиране на злато на безпощадния терен разделя Ферълс, докато Голдтаймърс са изложени на катастрофален пожар, преди дори да започнат да се надяват, че продажбата на обекта им би могла да им донесе $100 000.

Търсенето на злато разделя някои екипи и обединява други в най-жежката треска за злато на земята, а „Австралийски търсачи на злато“ дебютира по Viasat Explore на всеки четвъртък от 21:00 часа с двойни епизоди, а повторение на премиерните 4 епизода вижте във вторник, 6 септември, от 19:20 часа.

Първо обаче: малък урок по история. Първите „трески за злато“ се появяват около 1850-те по целия свят, но най-благодатните региони се оказват в Австралия, особено щата Виктория. Точно там е открито най-голямото парче злато - Welcome Stranger.

Оттогава гладът за злато никога не е стихвал, а и до ден днешен чуваме за огромни парчета, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за истински открития, обаче, именно австралийският континент остава шампион. По тази причина списъкът подлежи на промяна във всеки един момент.

1. Welcome Stranger

Тегло: 72 kg

Най-голямото парче злато за Австралия е и най-голямото в света. Открито е от двама английски търсачи през 1869 г. и е толкова голямо, че се наложило да го разцепят на две, за да го измерят както трябва. Бруто теглото е почти 110 кг, а рафинираното му нетно тегло, достига главозамайващите 72 кг. Не издържа дълго в първоначалния си вид, защото когато собствениците го продават – за около $666 000 – веднага е претопено и изпратено в Bank of England на слитъци.

2. The Welcome

Тегло: 68,2 kg

Вторият най-голям златен къс е открит от група от цели 22 златотърсачи през 1858 г. Намира се в тунел, дълъг 55 метра и оформен грубо като конска глава. Откривателите в Баларат, Виктория са сред първите, които ползват машини, задвижвани от пара.

Според легендата, собствениците на тунела отишли на обяд и оставали наемник с кирка да изкопае парчето. Когато осъзнава на какво се е натъкнал, той припада. Когато се връщат от обяд, те си помислили, че човекът е умрял. Тогава един от тях скача и го обръща и така забелязва стърчащия от стената къс, при което също припада. Welcome е продаден за £10 500 и по-късно е изложен в Crystal Palace в лондонския Хайд парк.

3. Lady Hotham

Тегло: 44 kg

Третият най-голям златен къс в Австралия – и седми в света – също е открит в Баларат, Виктория - през септември 1854 г. Намерен е в Dalton’s Flat близо до Canadian Gully, в дълбока галерия, пълна с вода. Златотърсачите успяват да го извадят от дълбоката 40 метра шахта като прокопават още около метър надолу. Дават му име в чест на съпругата на sър Чарлз Хотам, тогавашният губернатор на Виктория, който по случайност е на посещение в областта, точно когато златното парче е открито. Оценено е на £13 000, което се равнява на над £1,8 млн. в днешни пари.

Остава въпросът: дали златотърсачите в „Австралийски търсачи на злато“ ще влязат в списъка? Вижте в новия 7-ми сезон – всеки четвъртък, от 21:00 само по Viasat Explore.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови