''Това е атака срещу Турция''. Как Анкара набеди български журналист за терорист

Светослав Метанов 22 ноември 2022 в 17:09 7831 3

Мехмед Юмер
Журналистът Мехмед Юмер.

Посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок нарече български журналист "терорист". Става дума за Мехмед Юмер - международен наблюдател с дълбоки познания за турския политически живот, основател и главен редактор на сайта obzornews.bg

В отворено писмо до генералния директор на БНР Милен Митев посланик Секизкьок нарича българския журналист "лице, служещо на друга терористична организация" и "лице, представляващо медийния филиал на терористичната организация FETÖ в България". Освен това официалната представителка на Анкара в София обяснява на шефа на обществената медия, че хора като Мехмед Юмер не трябва да звучат по националното радио.

Поводът за скандала

Скандалното писмо на посланичката на Турция е провокирано от интервю на журналиста Силвия Великова с Мехмед Юмер по повод експлозията на бул. "Истиклял" в Истанбул, при която загинаха 6 души...... На сайта на радиото онлайн редактор отразява разговора под заглавие "Мехмед Юмер: Има мнения, че атентатът в Истанбул може да е организиран от турската държава". Проблемът е, че такова изявление в целия разговор няма. 

Ето и точната стенограма на тази част от разговора:

Мехмед Юмер: ...В чисто човешки план трябва да кажем, че кървящата рана на Турция си остава терорът и много анализатори споменаха, че пак в предизборна обстановка се случват тези неща. В такъв мащаб нямаше от 2015 г. насам, като изключим опита за преврат и жертвите. Тука става дума за чисто терористичен акт. Преди избори фактически това насаждане на страх у хората се анализира по следния начин: Властта показва, че те се справят с това нещо и са напът да го победят и е по-сигурно да получат доверието на хората с още по-голяма сила. 

Силвия Великова: Да де, само че това идва някак си да подскаже, че за тях някак си този терористичен акт е удобен, за да им даде това обяснение да кажат - "Ето, подкрепете ни, ние ви осигуряваме сигурност и стабилност. Ние ще ви пазим". Това би било много страшно, ако е организирано от държавата...

Мехмед Юмер: Не липсват такива анализи. Аз се опитах да чуя най-различни гледни точки. Едно от мненията е защо такива неща се случват преди избори. Оттук нататък е ясно - преди изборите хората се представят пред дилемата - свобода, демокрация или сигурност. Много спекулативно би било да се каже кой стои зад (атентата)...

Целият разговор с Мехмед Юмер може да се чуе тук. 

От записа ясно личи, че онлайн редакторът в сайта на БНР е допуснал грешка и леко е "пресолил манджата" с избора на съчинен цитат за заглавие. След като колегата журналист вижда на сайта на радиото, че от негово име са изведени думи, които не е казвал, той пише до радиото с молба текстът да бъде редактиран. От медията установяват, че са в грешка и се съобразяват с искането на интервюирания. Заглавието на статията е променено на "Мехмед Юмер: Терорът е една от кървящите рани на Турция".

Писмото на Айлин Секизкьок 

В турското посолство обаче явно са видели първоначалния вид на статията и публикуват на фейсбук страницата на мисията безпрецедентно остро отворено писмо до генералния директор на БНР. Ето текста му:

Споделяме с вас текста на откритото писмо, изпратено от посланик Айлин Секизкьок до ръководството на БНР по повод злополучната публикация на Българското национално радио относно жестокия терористичен акт в Истанбул:

Г-н Милен Митев
Генерален директор на БНР
СОФИЯ
София, 15 ноември 2022 г.

Уважаеми г-н Митев,

Пиша Ви това писмо по повод подлото терористично нападение, извършено от терористичната групировка РКК на 13 ноември 2022 г. срещу цивилното население в гр. Истанбул.

Бих искала да изразя дълбокото си разочарование от публикацията със заглавие „Има мнения, че атентатът в Истанбул може да е организиран от турската държава“, публикувана в сайта на БНР на 14 ноември.

Някои от терористите, извършили това коварно нападение, бяха заловени от силите за сигурност, веднага след атаката. Показанията на задържаните, както и събраните доказателства по случая показват, че извършителят на този акт е терористичната организация PKK. В продължение на 40 години, тази организация, включена в списъка на терористичните организации на Европейския съюз, осъществи множество нападения в страната ни, отнемайки живота на десетки хиляди цивилни граждани.

Болката на турския народ не е отминала и е огромна.

Националното радио на България (БНР) предпочете да даде изява на провокация, непочиваща на никакви доказателства, на лице, служещо на друга терористична организация, сякаш в страната не е останало друго компетентно име, чието мнение относно атаката да бъде потърсено. Това няма нищо общо с журналистиката. Това е атака срещу Турция. Мехмет Юмер е лице, представляващо медийния филиал на терористичната организация FETÖ в България.

Дори и хората, изразяващи най-критично мнение към турското правителство, не биха използвали такива грозни, нечовешки и неморални изрази, които този човек употребява. Онези, които се опитват да разпространяват подобни изопачени идеи чрез медии, които са се хванали на въдицата подобно на вас, са терористични организации като PKK, FETÖ и ISIS, врагове на турския народ и държава.

От деня, в който пристигнах в България, видях само обич към Турция и огромно приятелство към мен. Веднага след терористичната атака получихме послания за солидарност от всички официални институции и всички слоеве на обществото.

Трябва да разберете, че с подобни публикации БНР обслужва кръгове, насочени срещу турско-българското приятелство, за което положихме много усилия. Колкото и да се опитват, няма да успеят.

Разумното очакване предполага медия със статут на българско национално радио да подхожда с повече внимание и деликатност по подобни чувствителни теми.

Изказвам най-добрите си пожелания към Вашите слушатели,

Айлин Секизкьок
Посланик на Република Турция
София

БНР отрази позицията на посланик Секизкьок в публикацията "Посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок със становище по повод интервю по БНР". В нея не се споменава нищо нито за грешката на самата медия с избора на заглавието на статията, нито за личните нападки към интервюирания Мехмед Юмер, нито за намесата на чужда мисия за това кого трябва да кани и кого не трябва да кани националното радио.

С доста по-логична позиция по скандала излезе Асоциацията на европейските журналисти - България.

Организацията определи като недопустимо писмото на посланичката на Турция и отбеляза факта, че думите на г-жа Секизкьок нарушават както Виенската конвенция за дипломатическите отношения, така и Конституцията на Република България, които гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите. От АЕЖ отбелязват и че БНР не е "официално радио" и че не следва да изразява единствено гледната точка на правителството.

Журналистическата организация посочва и че обвиненията на посланик Секизкьок срещу Мехмед Юмер са напълно неподплатени с факти, също и че никъде в цивилизования свят ФЕТО не е смятана за терористична организация.

Ето и текста на цялата позиция на АЕЖ-България:

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу недопустимо писмо от посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок до генералния директор на Българското национално радио Милен Митев.

В нарушение на чл. 41 (1) от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Нейно превъзходителство прави коментари, влизащи в противоречие с чл. 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите.

Поводът за писмото на г-жа Секизкьок е интервю на водещата от БНР Силвия Великова с журналиста Мехмет Юмер след скорошния терористичен акт в Истанбул. В интервюто Мехмет Юмер се държи като журналист и не налага своето мнение, а по-скоро прави обзор на коментарите в турскоезичната среда. Той говори със съчувствие към жертвите и коментира, че, за съжаление, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това интервю предизвиква подобна непремерена реакция от страна на посланик Секизкьок. Тя си позволява да съветва Българското национално радио какви събеседници да кани и какви не.

Дипломатическата представителка определя БНР като официалното радио на България. Това не е фактологично вярно, тъй като става дума за обществена медия, която се финансира с публични средства, но не следва да бъде държавна и да изразява единствено гледната точка на правителството.

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинения в принадлежност към организация, която според нея е терористична. Макар да не е била обявена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят.

Асоциацията на европейските журналисти настоява Министерството на външните работи на Република България да извика посланик Айлин Секизкьок, за да ѝ обясни, че в България не е допустимо журналисти да бъдат квалифицирани като терористи само защото отказват да служат на управляващите на своята или на чужда държава.

По различни данни, Турция е най-големият затвор за журналисти в света. В момента там продължават да се намират десетки журналисти, повечето обвинени в престъпления, свързани с тероризма. АЕЖ нееднократно е призовавала режима на Ердоган да освободи всички журналисти и е изразявала солидарност с независимите турски медии, подложени на гонения, особено след опита за преврат през 2016 г.

Не на последно място, АЕЖ – България изразява учудване от липсата на публичен официален отговор от ръководството на БНР. Видно е, че публикацията на сайта на радиото има сериозни разминавания с казаното в интервюто. Това обаче няма как да бъде основание за подобно поведение от страна на чужд посланик. Липсата на реакция от БНР, както и от официалните държавни институции – МВнР и СЕМ – би създало опасен прецедент, че в България ще се толерират дипломати, които оказват натиск над медии и журналисти.

Накрая, нещо съвсем лично от автора на този текст.

Познавам Мехмед Юмер от 20 години, когато набивахме крак по плаца в наборния център на някогашното ШЗО в Плевен. Оттогава имам честта да ми е приятел. И знам със сигурност - Мехмед е демократ, хуманист и дълбоко вярващ човек. Всъщност той е най-малко радикалният човек когото познавам, камо ли терорист. Мехмед може да бъде такъв само в антиутопична държава, в която "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".

Текстове на Мехмед Юмер, публикувани в OFFNews може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

23.11 2022 в 03:21

А сега, Силвия Великова неграмотна, а лъскавоглавия "еродит", путюфил да не е по-грамотен?

1915

2

Читателка

22.11 2022 в 18:36

Ама хайде заедно с шефа на радиото и господин Волгин..

1000

1

Слънце

22.11 2022 в 17:55

Ако има виновен за този скандал това е Силвия Великова.
Крайно неграмотна и неприятна реч и опитваща се да провокира скандални изказвания заради рейтниг, манипулираща, изопачаваща, а не анализирища.