Шефът на БНР: Предаването на Волгин има място в програмата и в обществения живот

Ружа Райчева 20 юни 2023 в 13:18 12271 29

Петър Волгин

Снимка БГНЕС/Архив

Петър Волгин

Генералният директор на БНР Милен Митев защити радиоводещия Петър Волгин пред Съвета за електронни медии и заяви, че няма извършени правови нарушения в предаването "Политически НЕкоректно".

Това се случи на заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) днес, на което управителният съвет на БНР даде отчет за дейността си в периода ноември 2022 г.-април 2023 г.

Миналата седмица, по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии, членът на СЕМ Пролет Велкова заяви, че според ръководството на БНР "предаването на Волгин е смущаващо, но СЕМ няма лост да реагира".

Днес обаче генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че позицията на ръководството е, че "Политически НЕкоректно" има мястото си в програмата на БНР, както и в обществения живот":

"Фактът, че генерира такава дискусия, показва, че сме прави. Отчитаме всяко едно становище, което достига до нас - включително граждани и слушатели. Нямаме заключение за извършено правово нарушение в това предаване."

Симона Велева от СЕМ отбеляза, че в последния си мониторингов доклад съветът е установил, че в предаването на Волгин има пропаганда и че е важно да се знае каква е позицията на ръководството по въпроса и дали се взимат мерки.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова каза, че т.нар. демократични общества боледуват от свои проблеми. Момчилова не намира причина предаването на Петър Волгин да бъде преформатирано. По думите ѝ ролята на обществената медия е да отразява нагласите на обществото.

Пролет Велкова на свой ред посочи, че политическият плурализъм в предаването "Политически НЕкоректно" не се спазва и че БНР е длъжно да отрази препоръката на СЕМ за спазването му.

Габриела Наплатанова от СЕМ пък посочи, че медийният регулатор няма право да се меси в редакционна политика на медиите.

Дъждобрани, визитки, химикалки

Симона Велева попита Митев за няколко любопитни елемента от обществените поръчки, които БНР е правило. Те посочи, че се готви поръчка за фризбита за общо 6600 лв., дъждобрани за 25 000 лв., екокубчета за 20 000 лева, както и визитки за 260 000 лева. За плажни топки са предвидени около 3500 лева, а за 5000 броя химикалки - до 50 000 лв. Стана ясно, че те ще бъдат брандирани и използвани с рекламна цел. Митев отговори, че индикативните цени от фирми са недобросъвестно подадени и че той е инструктирал търговския директор да изиска други параметри на обществената поръчка. Генералният директор на БНР подчерта, че такава поръчка не е направена и че от радиото ще настояват за друга цена. "Нито имаме такива нужди, нито такива средства", заяви той.

Митев обясни, че в тези клаузи се залагат повече количества с идеята те да се купят, в случай че радиото има средства. "Естествено, ако нямаме пари за заплати, няма да купим фризби", каза той и допълни, че в БНР са били потресени от индикативните цени.

По думите му очевидно има фирми, които действително подават завишени цени, за да манипулират поръчката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

33

ob1

21.06 2023 в 21:29

Иди в някой вгъзрожденски сайт, там имаш единомишленици. Пък за плурализъм и друга гледна точка можеш да идеш в масква с един празен лист. Едва ли ти стиска обаче...

-529

31

6екеr4о

21.06 2023 в 10:13

Интересното е, че мненията в този форум са в някакъв смисъл еднопосочни, но мен ме впечатли уважаемият Bad Horse, който счита, че ако ППГ с прякор Волгин е нарушил закона, то трябва да бъде съден.

Не мога да се усъмня нито в добросъвестността, нито в интелигентността на уважаемия Bad Horse, не помня да съм чел нещо написано от него, с което да не съм напълно съгласен, но в случая съм убеден, че не е прав.

Безсмислено е да ровя и да цитирам законови забрани и/или съдебна практика относно деянията на лицето Волгин, което е толкова компрометирано, че не си заслужава труда.

Възхваляването на неонацистки режим и безкрайното тиражиране на вражеска пропаганда, консатирани нееднократно, включително и от СЕМ, са достатъчни основания за отстраняването на лицето Волгин от национален ефир.

Считам, че не е необходим съдебен процес, който ще се проточи с години, а и с оглед на процъфтяващата ни правосъдна система - ще завърши с неясен край!?

10212

30

Човека

20.06 2023 в 22:28

Фактът, че генерирал такава дискусия, бил основание за запазването...
Ами аз ако изляза да псувам (например) един час в ефира на националното радио, със сигурност ще генерирам по-голяма дискусия. Това основание ли е да получа ефирно време?
А тази глупост с половин милион за пластмаса с цел реклама е директно за съда.
Тия семове и директори на национални медии не са ли за смяна вече? Да си останат в епохата от която са дошли.

3650

28

ImBlack

20.06 2023 в 21:02

Кога да очакваме и други проводници на фашистки доктрини по БНР и БНТ?
Така, за плурализъм на мненията и "висок журналистически стандарти".

12065

26

MitovR

20.06 2023 в 19:55

Хер Петър Гьобелс го пазят три нива чадъри! Отдолу, нагоре шефа на радиото (Гьобелс оня ден официално му целуна дирника), над него Мама на татко не дава, но за Гьобелс може - Соня Момчилова и най отгоре чадър ☔ от Резидента на Русия у нас - Радев.

4038

24

Moirae

20.06 2023 в 17:35

СЕМ ще спре ли най-сетне да търси начини как да НЕ си върши работата?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика